| octha a întrebat:

as dori cateva sfaturi, detalii, cum sa fac pentru a-mi recupera banii care mii datoreaza patronul.are sa-mi dea o parte din salar pe luna august si o parte pe primele 2 saptamani din septembrie.deoarece nu mi-a dat banii pe luna august n-am mai putut merge la munca de pe data de 11 septembrie.ce informatii si sfaturi doresc eu sunt urmatoarele:
1) daca eu nu am primit salariul pe luna august,astfel incat sapot merge la munca in continuare, e vina mea ca nu am mers sau a angajatorului ca nu mi-a dat banii? (mentionez ca fac naveta, de la sat la oras)
2) daca n-am putut merge la munca, s-a intamplat ca am muncit prima saptamana din septembrie, si 2 sile din a 2 saptamana..acum sa ii cer banii toti de pe data de 11 septembrie pana in prezent? pentru ca daca mi-ar fi dat salariul eu as fi muncit in continuare, si nu ar fi fost probleme de genul asta
3) am contract semnat cu el, am verificat si pe net daca mia platit impozitele si eram "achitat".
4) cum e mai bine sa fac sesizarea la ITM? prin email sau direct la oficiul ITM?
rog doar cei care au sfaturi utile sa scrie, pentru a putea sa ma confrunt si cu ai mei.multumesc

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand incearca o rezolvare amiabila si abia apoi, daca nu s-a rezolvat, ii poti face reclamatie la ITM sau sa-l dai in judecata.
Nu poti obtine salariu pentru ce n-ai muncit ci doar pentru perioada muncita.
De asemenea daca nu te-ai prezentat la munca iti poate desface contractul de munca pentru absente nemotivate si nu vei beneficia de somaj.
Faptul ca nu te-a platit pe luna august nu este un motiv sa nu te prezinti la munca in luna septembrie.

| octha explică (pentru Ioandelasal):

Lucrez in constructii daca are importanta lucru asta.de semnat n-am semnat nicaieri cand mi-a dat acei bani, niciun stat de plata, nimic.calea cea amiabila s-a dus de mult, respectiv el trebuia sa imi dea de pe data de 31 august banii, sa zicem ca nu i-a avut, si sa il amanam cu 1-2 zile.deci pe 2 septembrie e trebuia sa imi dea restul de bani. banii pe care i-am vazut de la el au fost in felul urmator: 10 lei intr-o zi, 10 lei in alta zi, inca 10 lei in alta zi, 50 lei cu 3 zile inainte de salar, 3 milioane cu 2 zile dupa data de 31 august, 1 milion pe data de 6 septembrie.si mai are sa imi dea pe luna august inca 247 lei, iar pe luna septembrie cat am muncit eu o saptamana si 2 zile are de dat 330 lei.deci un total de 577 lei.acesti bani sunt net, deoarece am scazut din ei plata impozitelor inca de la inceput in calculul meu.
problema cu prezenta la munca se datoreaza faptului ca eu fac naveta in oras, si platesc 8 lei dus-intors pana in oras si inapoi acasa.8 lei pe zi inmultit cu 26 zile cate am muncit ajungi la 240 lei pe care eu trebuie sa ii am.zi-mi si mie cum sa imi ajunga banii de drum daca eu pentru a merge la munca mam imprumutat? si a trebuit sa platesc datoria deoarece nu e o chestie cu care sa te joci cu datoriile.si am mai ramas in buzunar cu 100 lei pe care am avut-o de drum acea o saptamana si 2 zile

| EUgenERATION a răspuns:

Prea multe nu poți face... Citește contractul, și leagă-te de ce scrie! Dacă acolo specifică când îți poți lua salariul sau dacă există clauze prin care tu v-a trebui să muncești fără plată, n-ai ce face! Normal e obligat să te plătească pe munca prestată! Cel mai bine e să întrebi la organele abilitate fie pe e-mail fie direct la un ghișeu! Iar orice contestație, de regulă se depuneîntr-un document fizic! Iar dacă n-ai mai mers, ori îți va tăia din salariu ori îți face bagajul! Sunt sute demoameni ce nu și-au primit banii pe munca prestată, au ieșit în stradă și tot n-au rezolvat nimic!

Și eu am de luat de la stat (tu ești la privat - cred, iar el are propriile reguli, dar nu înseamnă că nu e controlat de instituții ale statului și că trebuie să respecte niște drepturi ale angajatului stipilate în legilsația română) ceva bani (în jur de 500 lei) și nu i-am primit din noiembrie 2012 (trebuia să primesc lunar 40 lei, pentru niște decontări)!