Costul se calculeaza la valoarea casei si terenului. Aceasta valoare poate diferi foarte mult, de la o localitate la alta si chiar in cadrul aceleasi localitati. Spune valoarea si o sa-ti spun costul minim.
Bună.
Este în funcție de valoarea imobilului, al terenului, cel puțin 300 ron.
Pa, pa.
Depinde unde este situat terenul respectiv. Fiecare notar are o grila de evaluari, in functie de categoria de folosinta si de localitate. Calculul difera si in functie de pretul vanzarii, care este de preferat sa nu fie mai mic decat valorile din expertiza. Pentru siguranta, ridica-ti funduletul si deplaseaza-te la un birou notarial, cu actele de proprietate, pentru afla un cost cat mai exact. Daca te iei dupa diverse pareri si aprecieri de pe site-uri s-ar putea sa ai o surpriza in momentul in care va fi incheiat efectiv contractul de vanzare cumparare. Degeaba ti se spune onorariul aproximativ. Ia in calcul si impozitul pe transferul proprietatii si tva-ul si taxa pentru intabulare.
De regula costul cu extrasul CF pentru autentificare si impozitul pe transferul dreptului de proprietate il plateste vanzatorul doar restul costului (onorariul notarial si TVA la acesta si tarful pentru intabulare) il plateste cumparatorul. Tot de regula impozitul este cea mai mare parte a costului. Costul se calculeaza la pretul declarat de parti dar nu la mai putin de evaluarea pe care o au notarii.
Stiu foarte bine cum merg lucrurile, am facut sute de contracte de transfer al proprietatii.
Da, insa domnul nu a specificat daca vinde sau cumpara. In plus sunt cazuri in care suportarea costurilor perfectarii unui contract sunt lasate la intelegerea partilor. Fie sunt suportate ca mai sus, fie integral de vanzator sau cumparator.
Sa inteleg ca aveti la indemana toate grilele de evaluare ale notarilor, pentru terenuri /constructii, pe categorii de folosinta, pentru toate localitatiel si stiti exact cum se calculeaza onorariul, taxa ancpi si impozitul?
Nu am evaluarile, tocmai de aceea i-am cerut valoarea.
Nu mi-ai citit atent postarea, ti-am spus ca am intocmit sute de contracte si, in consecinta, la toate le-am calculat si costul. De aceea am si spus de costul minim, poate diferi putin de la un notar la altul.
Si nu trebuia sa-mi spui de intelegerea partilor asupra suportarii costului, o stiu foarte bine, de aceea am spus regula suportarii costului si aceasta se aplica daca partile nu au alta intelegere.
P.S. Din discutiile avute in ultimul timp am impresia ca ma desconsideri, in principal desconsideri pregatirea mea profesionala si experienta. Ce-ar fi sa nu te mai referi la raspunsurile mele si sa dai tu raspunsul pe care-l stii la intrebarea utilizatorului, ar fi cel mai corect.
Si cu asta iti promit ca nu mai intru in discutie cu tine.
Sa inteleg ca ati lucrat efectiv in domeniul notarial din moment ce v-ati referit ca ati intocmit sute de contracte, mai ales cand in context este vorba despre un contract de vanzare cumparare a unui teren, pentru care legea cere forma autentica.
Nu desconsider pe nimeni. Pur si simplu consider ca problemele de ordin legal nu se pot rezolva exclusiv pe un site, mai ales in niste domenii in care nu profesam exact.Altfel toata lumea ar sta in fata calculatorului si ar face acte, ar participa la procese, ar depune cereri si altele. De exemplu, daca eu sunt medic oftalmolog, nu pot sa-mi dau cu parerea intr-o problema ce tine de ORL. Faptul ca sunt tot medic, ca am terminat facultatea de medicina, profesez de n ani si am sute de experiente, nu inseamna ca stiu tot ce tine de ORL.Si eu sunt jurist si eu am terminat dreptul, dar totusi, pentru a asigura exactitatea si corectitudinea unui raspuns, prefer sa nu ma pronunt in chestiuni ce tin de avocatura, procedura si alte domenii de genul
Bikerul întreabă: