De la 16 ani, cu permis de conducere de categoria AM sau categoria B1 poti conduce masini care se incadreaza in aceste categorii, conform OUG 195/2002, citez:
"21. moped - vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secţiunea 4 din Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare;"
Conform Ordinului nr.211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, citez:
"6. Categoria L6e - cvadricicluri uşoare, respectiv vehicule cu 4 roţi a căror masă la gol este de cel mult 350 kg, exclusiv masa acumulatorilor în cazul vehiculelor cu tracţiune electrică, având viteza maximă constructivă de cel mult 45 km/h şi echipate cu un motor:
a) cu o cilindree de cel mult 50 cmc dacă este un motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie, sau
b) cu o putere maximă netă de cel mult 4 kW dacă este un alt motor cu ardere internă, sau
c) cu o putere nominală continuă maximă de cel mult 4 kW dacă este un motor electric."
"e) categoria B1: cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kW;"
Masinile trebuie sa se incadreze in toate caracteristicile tehnice prevazute de legislatie.
Cu permis categoria B1 poti conduce utovehicule cu 3 sau 4 roti, avand masa proprie intre 400 si 550 kg, motor cu ardere interna cu CC mai mare de 45 cmc si viteza mai mare de 50 km/h.
anduandrei2222 întreabă:
Robytzu29 întreabă:
DaciaRomania întreabă: