In prezent pensia pentru limita de varsta se calculeaza in functie contributivitate, respectiv de anii lucrati si salariul avut in fiecare luna.
Cum o sa fie la data cand vei iesi la pensie n-avem de unde sti, posibil sa se schimbe cate ceva dar, in principal, cam tot asa o sa fie, deoarece este normal si logic.
Orice salariat contribuie la fondul de pensii luna de luna. La final cand iesi la pensie in functie de cat ai cotizat vei acumula un punctaj iar pensia va fi proporțională cu punctajul
O să ai din ce trăi, dacă muncești și cotizezi la CAS. Nu e la fel în toate domeniile. Dacă ești pe cont propriu, agent imobiliar de exemplu, ca să ai pensie, trebuie să cotizezi tu însuți, altfel o face angajatorul pentru tine. Calculul pensiei finale e complicat, depinde de anii de cotizare, de salariile sau veniturile avute lună de lună.
De ex un profesor care a iesit la pensie in 2002, are pensie 2900 lei, un prof de generala de ex.
Un economist in comert exterior care a iesit la pensie in 2008, tot 2900 are, asta am eu in familie si stiu.
Mama care a iesit la pensie in 1997 la 50 ani ca avea grupa doua, are pensie 2013 lei.
Ca sa ai o pensie buna, trebuie sa ai si sal mare, altfel nu o sa ai cine stie ce pensie.
In contextul dat de "anii in care traim" nu ar trebui sa-ti faci griji pentru ca se vor schimba f multe pana vei apuca pensia. In momentul de fata este ceva de genul ce salariu ai avut ( cu cat mai mare cu atat mai bine ) de-a lungul stagiului de cotizare vs cati ani ai cotizat si probabil ceva de pe la ei bagat. Cauta pe net, sunt calculatoare pentru o aproximare cat de cat.