Potrivit Codului fiscal, citez:
"Plata impozitului
ART. 255
(1) Impozitul/taxa pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
(3) Impozitul anual pe clădiri, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice sau juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe clădiri amplasate pe raza aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe clădiri cumulat."
Exact aceeasi prevedere exista si pentru impozitul pe teren.
Da! Legea internationala dar si romaneasca interzice doar a nu recunoaste daca ai de platit impozite, sau a te sustrage. In Romania, in momentul in care ti-ai recunoscut proprietatile, ai validat automat si faptul ca trebuie sa-ti platesti impozitul. Poti negocia sau nu daca esti capabil sa platesti acum, mai tarziu sau in rate. Poti sau nu sa justifici.Ideal este sa vorbesti cu Circa financiara sa-ti esaloneze si sa-ti amane daca e cazul.Ideea e ca nimeni nu se va lega de tine, de proprietatea ta. Singurele necazuri, dar din abuzul statului, dar si a legii poate fi ca la un termen, nu poti face tranzactii fara impozitele platite.(sa vinzi sau sa donezi). Doar daca plateste impozitele partenerul tranzactiei. Asa ca stai linistit! Exista solutii la buna credinta.