Donatiile s-au facut in baza prevederilor Codului civil, nu cunosc sa existe un alt act normativ care sa prevada aceste donatii fortate. Precis ca au existat dispozitii/indicatii in acest sens dar s-ar putea sa fi fost numai verbale. Cunosc si eu o situatie asemanatoare si fostul proprietar a cerut si obtinut in justitie anularea contractului de donatie.
Da dar se gasesc doar tabelele nu si actele prin care s-au cedat terenurile. Apoi Ministerul a trimis actele la Gorj la regiune. Dar doamna Cernica de la Ministerul Agriculturii nu stie prea multe lucruri de aceste donatii.
Prin decretului 83/2 martie 1949 au fost expropriate
proprietăţile mai mari de 50 de ha, care facusera obiectul legii nr. 187/23 martie 1945
(reforma agrara), aplicarea avand loc chiar în noaptea de 2/3 martie 1949--- au fost expropiati mosierii, aprox. 7000 proprietati.
Pentru proprietatile sub 50ha detinute de taranii instariti( mijlocasi si chiaburi) deposedarile au fost facute prin diferite metode de confiscare :
* in baza directivelor de confiscare ce fusesera trasate in "sedinte de lucru", la care participasera "organele de partid", Comitetele Provizorii judetene, "organele" Ministerului de Interne-Militia si Ministerului de Justiţie -Parghetul.
* inscenari care sa ofere pretextul pentru arestarea si incarcerarea taranilor (de exemplu, introducerea unor arme
si munitii in domiciliile acestora, "gasite" apoi de Securitate
*situaţii in care sechestrele asiguratoare puse de Parchet au fost transformate în confiscari, fara a se mai astepta o decizie legala in acest sens.
*situatii prin care taranii -chiaburi au fost obligati de "organele locale" sa paraseasca localitatea de domiciliu si sa faca donatii catre GAC-uri.
P.S ma intreb cum iti poti imagina ca, in cazul acestor metode ABUZIVE de confiscare a proprietatilor, pot sa existe acte! --- bunicul meu a fost obligat sa doneze la GAS, dar in arhiva lui personala nu am gasit niciun act de donatie.
Si cei care au facut donatiile trebuie sa aiba un exemplar al actului de donatie. De asemenea se pot gasi in Arhivele Nationale, acolo s-au predat arhivele fostelor Notariate de Stat.
Alessia dar mult iti place sa bati campii si nu citesti cu atentie nici ce scriu eu. Pai daca exista anexele cu oamenii care au cedat terenurile la Arhivele Nationale ghici ciuperca intr-un picior. De unde sunt anexele? Nu dintr-un act normativ? Si cu bunicul tau exista acte ma sunt sigur dar nu vor porcii de comunisti sa ti le dea. Ca vad ca esti o fata desteapta. Dar nu te mai grabi sa bati campii.
Classiffied întreabă: