| LaviniuA a întrebat:

In baza carei legi poliția legitimează cetățenii?

De ex au dreptul sa aleagă aleator persoane prin parc, pe strada, pe la metrou, fără vreun motiv, fără vreo suspiciune?

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Sunt mai multe legi care stabilesc dreptul politistilor de a legitima cetățenii, un exemplu simplu si cunoscut fiind banalul cod rutier. Dar nu, teoretic nu au dreptul de a alege aleator persoane, sunt reglementate clar situatiile in care politistii pot solicita legitimarea, precum si obligatia de a aduce la cunoștință cetățeanului, verbal, motivul legitimării.

| mi25 a răspuns (pentru regis):

Ai dreptate, dar este o stipulare care le permite oricand sa o faca: daca i se pare ca este o persoana suspecta. In ce consta suspiciunea? In orice vrei.

| regis a răspuns (pentru mi25):

De aceea am spus "teoretic".

| 120bulevard a răspuns:

In Romania, politia are dreptul sa legitimeze cetatenii in baza Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea politiei romane, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta lege prevede ca politistii au dreptul de a verifica identitatea oricarei persoane, precum si de a efectua controlul corporal si cel al obiectelor din posesia persoanelor, in cazurile si in conditiile prevazute de lege. De asemenea, politia poate efectua actiuni de verificare si control in baza altor legi si reglementari, cum ar fi Codul de procedura penala sau Legea contraventiilor.