Probabil faceti referire la regele Burebista. dar dupa cate imi amintesc din cele citite (nu sunt istoric) a format un stat tribal.
Domnisoara/doamna Mihaela, putina atentie si cred ca stiti sa raspundeti.
Anterior existentei cetatii celor rataiti ( ca doar au plecat din Troia ) a existat in Europa o Tara intinsa, condusa de un Rege. In acea Tara forma de oranduire era forma statala, poate desi impusa centralizarea, de catre un rege ( istorici il caracterizeaza capabil si drept) avea intrunite si caracteristicile Statului de Drept
petru b./Cluj
Domnisoara/doamna Mihaela,
Regele/domnitorul/ sau imparatul, contravine cu forma de GUVERNAMANT (republica) insa nicidecum cu forma de organizare statala!
Oricum, nici un raspuns, inca, nu este corect, sau macar apropiat!
Incerc sa ajut :
Prin forta armata, un rege capabil si cu sfetnici intelepti, ba inca si avand o credinta ce se contrapunea expansiuni, a actionat sa uneasca teritoriile dezbinate ale aceleiasi semintii (aveau aceiasi credinta, vorbeau dialecte ale aceleiasi limbi si aveau aceleasi caracterisici socio-culturale si traditionale)
petru b./Cluj
1/ratacitii, plecati din Troia, erau cei a lui Eneas si au intemeiat Cetatea Romei
2 // Forma statala de organizare, pretinde:
A/Centralizare, respectiv
- unirea intr-un singur teritoriu, al mai multor teritorii sau/si cetati apartinatoare unor familii/triburi ale aceleiasi semintii ( formarea Neamului), avand:
-unica credinta
-unica conducere religioasa
-unica conducere, rege/domnitor/suveran
-unica administrare, politic si social
- unica vorbire, infrumusetata de dialecte
-unic organism leguitor ( indiferent de forma/modul sau)
Apoi, numai
Republica nu admite Rege/domnitor/imparat/domn
Domnisoara/doamna Mihaela, iertati-mi permisiunea de a va indruma, fiti mai exigenta cu dumneavoastra
Pentru prima data o organizatie statala cu un senat inclus in organizare a fost roma.(iatalia de azi)
Probabil aveti dreptate in ceia ce spuneti, dar sa nu uitam ca exista un rege cea ce contravine cu cuvantul organizatie statala.(dupa cum am inteles asta ati intrebat)