| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

În cartea "Gorgias" de Plato, Socrate îi spune lui Calicles nu ar fi surprins dacă ar fi judecat și condamnat la moarte de statul atenian, zicând că "in the Athenian State any man may suffer anything" ("orice om", fie el vinovat ori nu). Când Calicles îl roagă să dezvolte, Socrate zice că el e singurul politician adevărat al timpului său, singurul care îndrăznește să spună ce e adevărat în locul a ceea ce e plăcut de auzit. Și într-adevăr, Socrate a fost condamnat la moarte de un juriu de 500 de atenieni în 399 d.Hr., sub acuzația de a fi "corupt tineretul" (confrom lui Xenofon, Socrate era acuzat că a învățat tinerii să nu-și asculte părinții), de a fi citat anumite pasaje din "Iliada" lui Homer împotriva democrației și de a-și fi învățat discipolii să trateze instituiile statului cu îndoială (vezi "Leftism Revisited" de von Kuehnelt-Leddihn, pagina 48).
Revenind la cartea lui Plato, Socrate compară ipotetica situația din sala de judecată cu o dezbatere între un medic și un vânzător de bomboane, juriul fiind format din niște băieței. Socrate îl întreabă pe Calicles pe cine crede că ar alege băieții? Răspunsul e, desigur, evident.
Credeți că analogia lui Socrate se poate aplica și la alegerile democratice din ziua de azi?

1 răspuns:
| SingleForOne a răspuns:

Bineînțeles că se poate aplica în politica de astăzi, chiar și din toate timpurile. Analogic vorbind, oamenii vor să fie satisfăcuți prin salarii mai mari, sporuri, instituții bine pregătite, etc. Adică, oamenii vor ca totul să le fi servit în tavă, de la sistemul educațional, medical, afaceri, job-uri, stil de viață, vise frumoase din viața militară, politică, economică, etc, până să li se spună cum să gândească, să se comporte, să vorbească... sau cel puțin să aibă impresia că are libertatea să facă aceste lucruri. Comparația de gândire dintre medic și vânzător de bomboane reflectă nevoile pe termen lung și nevoile pe termen scurt, iar acelea pe termen lung vor fi ignorate pentru că oamenii nu sunt inteligenți de fel (în special pe termen scurt), și se bazează că le vor rezolva "la timpul potrivit" sau cineva le va rezolva problemele, ignorând faptul că șansele sunt mari să se agraveze.