Nici nu puteai gasi in Codul penal, este prevazuta in Codul de procedura penala, citez:
"ART. 307.Aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect
Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83, încheindu-se în acest sens un proces-verbal."
Ce parte din "inainte de prima audiere" nu ai inteles? Respectivul proces verbal se incheie in fata ta, pe loc. Nu il primesti prin posta sau curier. Despre ce termen vorbesti?
Acel proces verbal nu se comunica din oficiu dar poti primi o copie daca soliciti aceasta.
Asa este, singura mentiune a termenelor de comunicare pentru. actele de procedura este in acest art. - "ART. 159
Termenul pentru înmânarea citatiei
Citatia şi celelalte acte de procedură, sub sanctiunea nulitătii, vor fi înmânate părtii cu cel putin 5 zile înaintea termenului de judecată'
INSA acel PROCES VERBAL de constatare a infractiunii (cel ce se face cand organele se sesizeaza din oficiu) nu presupune si un termen de judecata ci reprezinta doar primul act intocmit pentru a incepe urmarirea penala. Nici nu stiu sigur daca se comunica suspectului/invinuitului. Nu reiese clar fiindca desi este un act de procedura, nu implica un termen de judecata din cate stiu. Indeplineste doar o conditie a acelui articol si anume - este un act de procedura, insa NU anexeaza un termen de judecata. Pe de alta parte, se cunoaste ca 'orice act de procedura se comunica obligatoriu'.
Am impresia ca nu se comunica, iar izvorata din el este ordonanta de I.U.P. care se comunica prin citatie, a carui termen s-a mentionat in C.P.P. Multumesc oricum.