| Mariushgv a întrebat:

În caz de război sau de o misiune un ofițer (sublocotenent) poate sa lupte "cot la cot" cu soldații?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu numai ca poate sa lupte dar este si obligatoriu sa lupte, el trebuie sa-si conduca subordonatii (posibil un pluton) in lupta.

10 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Da! Spune-i, te rog, Ioneascai (eu nu pot sa-i spun ca m-a blocat) ca nu stie ce vorbeste! Comandantul nu merge in frunte, ci in spatele echipei. Trebuie sa aiba o viziune de ansamblu asupra luptei. Doar in filme se intampla sa mearga in frunte si la atacul de la Smardan. Asta se da inteligenta dar numai raspunsuri proaste da.

| Simpatic a răspuns:

Sa lupte a devenit acum un termen relativ numai suntem ca in Roma Antica cand cel mai bun dintre soldati era General, acum nu te mai lupti nici la sabie nici la baioneta, acum armatele se lupta-n rachete, sateliti si mai stiu eu ce submersive si drone.

| Violleta2022 a răspuns:

Bineinteles ca lupta cot la cot cu soldatii, inca el este cel care merge inainte, in fata echipei lui.

| johnnny123 a răspuns:

Evident că trebuie să lupte alături de cei câțiva soldați pe care-i conduce. Este sublocotent, nu mareșal. Crezi că stă la cartierul general și elaborează strategii alături de consiliul de război?

| WolfgangKreutzfeldt a răspuns:

Clar ca e si el trimis in fata. La caldura in spate stau astia mari cu burta, nu primul grad de ofiter laughing

| Salontanul a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

In afara de a citi carti de razboi ai facut macar un pic de tactica (sa nu vorbesc de strategie)? Doar la atacul de la Smardan sau Plevna comandantul mergea in frunte, dar atunci armata era in forme incipiente. Intre timp au trecut peste 100 de ani si s-au mai schimbat lucrurile.

| WolfgangKreutzfeldt a răspuns (pentru Salontanul):

Am facut destula tactica si strategie cat sa-mi iasa pe ochi si urechi. Cand am scris ce am scris mai sus m-am referit la toata trupa, gen sublocotenentul e cu oamenii in fata ( nu primul la propriu ) cat sa aiba o vedere de ansamblu asupra, grupei, plutonului, etc etc. Cel mai bun ex ( in opinia mea ) e lantul de tragatori. Unde desfasori oamenii si tu ( sublocotenentul ) mergi putin mai in spate cat sa poti vedea totul. La asta m-am referit cand am zis ca merge in fata.

| Salontanul a răspuns (pentru WolfgangKreutzfeldt):

Da! In primele randuri dar nu in fata! In ziua de astazi cand se merge pe grupuri de lupta (conduse de subofiteri sau SGP) Prea putin probabil ca ofiterul sa mai fie si in primele randuri.

| WolfgangKreutzfeldt a răspuns (pentru Salontanul):

Cele mai recente exemple de misiuni care pot fi date sunt misiunile de patrula din Afganistan, unde un ofiter este mereu cu oamenii ( sef de patrula sau cum se mai numeste ) in transportoarele blindate. Asa misiuni de lupta cum sunt prezentate in cartile de instructie nu mai sunt decat prin poligoane cand se organizeaza ceva exercitiu sau prin unitati la instructia tactica, dar in rest ele is kaput. In Afganistan se pot vedea noile tactici care necesita un ofiter alaturi de grupa/trupa/patrula.

| Dennis1993 a răspuns:

Da. Mai și pui intrebari? atunci de la cel mai mic pana la cel mai mare pune mana.