Întrebare recomandată | Jυsтℓσяγ a întrebat:

In cazul in care ai omorat o persoana, ce a incercat sa atenteze la viata ta,...ce poti face pentru a demonstra in instanta faptul ca ai fost pus, fara voia ta, intr-o situatie din care nu ai avut de ales alta cale decat aceea de a-ti lua apararea chiar si daca aceasta „Aparare" a implicat o crima nedorita.
Cum se judeca desavarsirea unei crime din greseala, avand in vedere faptul ca ai fost nevoit sa-ti iei apararea folosind orice mijloc posibil (o decizie extrema luata intr-un moment de debusolare)?
Si cum pot dovedi in fata autoritatii judecatoresti aceea ca eu am fost atacata prima si nu invers, ca de fapt eu am fost victima, in acest caz, ce nu a avut de ales alta cale decat aceea de a se diafendisi in fata dusmanului?
Cum isi poate confirma un cetatean de rand nevinovatia in acest delicat caz?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Va trebui dovedita legitima aparare si faptul ca nu a fost depasita. Probarea se poate face prin orice mijloc de proba, inclusiv se vor avea in vedere fizicul tau si al victimei, urmele de agresiune, armele fiecaruia, antecedentele, etc, deci toate imprejurarile de fapt ale cazului si ale persoanelor implicate.
De asemenea acuzarea va trebui sa dovedeasca inexistenta legitimei aparari, avandu-se in vedere principiul "in dubio pro reo" (dubiul este in favoarea faptasului).

| trăncănici a răspuns (pentru Ioandelasal):

"Nu a fost depăşită? Păi mai mult de moartea agresorului ce s-ar fi putut întîmpla ca legitima apărare să fie îndeplinită, să omoare şi familia agresorului? Fizicul? Te referi la urme de luptă bănuiesc, că la fizionomie, nu cred."Armele fiecăruia"? Persoana în cauză a fost atacată, nu a fost parte într-un duel organizat...Tu eşti sigur că ai la tine în fiece moment o armă cu care să te aperi?

| Ioandelasal a răspuns (pentru trăncănici):

Ce-ar fi sa judeci putin, inainte de a comenta aiurea?
1. Daca am fost atacat cu un cutit si ma apar tot cu un cutit si agresorul moare legitima aparare nu a fost depasita. Daca am fost atacat cu mana goala si ii dau cu un par in cap legitima aparare a fost depasita.
2.Ma refeream strict la fizic si nu la fizionomie.
Daca eu am 100 de kg si agresorul are 50 kg si amandoi suntem cu mainile goale si il omor nu este legitima aparare.
3.Armele pot fi foarte diferite, la extrem unul pote fi cu mana goala si unul inarmat cu o pusca.
In judecarea cazului se va tine seama de toate aceste elemente, asa cum am aratat in primul raspuns.

| trăncănici a răspuns (pentru Ioandelasal):

Da,dar n-ai fost mai explicit din start.Asta se relevă doar din declaraţiile inculpatului, depinde cum vede el situaţia. Dacă ascunde, o cam încurcă.Mă rog, am înţeles în cele din urmă la ce te refereai, cer scuze.Mai bine aşteptăm detalii de la postator, pentru că altfel, riscăm să ne contrazicem "în depăşire"vorba ta.Capacanele codului penal sunt mai grele decît licenţa în aviaţie...Eu oricum îmi cer scuze că te-am luat în rîs.

38 răspunsuri:
| KodrutZ a răspuns:

Daca chiar esti in situatia asta, nu crezi ca ar fi cazul sa discuti cu un avocat? Nu de alta, dar nu dai nici un detaliu despre ce s-a intimplat si, din cite stiu eu, inca exista prezumtia de nevinovatie...

| Jυsтℓσяγ explică (pentru KodrutZ):

Esti nevoit sa iti probezi nevinovatia in istanta.
De asemenea, pana la proba contrarie, persoana in cauza, este considerata ca fiind nevinovata.
Dar ce implica de fapt „Prezumtia Nevinovatiei"?
O presupunere ce tine de aparente, pentru a proteja inculpatul (aceasta „Protectie" intra la „Drepturile Omului") pana la proba contrarie.Si deci ce se poate lua in vedere in acest caz? Analizarea situatie si incercarea de a gasi probe care sa ateste faptul ca persoana in cauza este de fapt inocenta/nevinovata.
Iar aici apare adevarata intrebare: In cazul in care nu se vor gasi probe/dovezi viabile care sa-ti confirme nevinovatia, atunci ce mai ramane de facut?

-Numai bine.

Răspuns utilizator avertizat
| Jυsтℓσяγ explică (pentru Vlad89NN):

Am si mentionat, ce se poate face in cazul in care nu se vor gasi probe care sa-ti intareasca pozitia de nevinovat.
Tu ai adus la cunostinta faptul ca: si urmele de agresiune, pe corpul victimei inculpate, pot fi o proba buna impotriva agresorului.
Dar ce se mai poate spune in cazul in care victima nu a fost (nu a apucat sa fie) agresata de niciun fel?

-Numai bine.

Sa spunem ca, in cazul dat, martori oculari nu exista.
Detaliile/locul si cursul intamplarilor le discuti, mai intai de toate, cu propriul avocat.
Deci in cazul dat de fata, nu se merita sa intram prea adanc in niste detalii ce privesc o dilema de tip generala.

-Numai bine.

Am inteles.
Stiu ca aceste lucruri nu sunt de discutat cu orisicine.
Oricum, iti multumesc pentru implicare.

-Numai bine.

| trăncănici a răspuns (pentru Jυsтℓσяγ):

Dacă persoana este judecată în stare de libertate, se cheamă că circumstanţele atenuante sunt de partea ei, mai rămîn probele pe care doar anchetatorii le pot scoate.Sinceritatea şi calmul este esenţialul.Mai contează şi a cui a fost arma mortală.Îi doresc acelei persoane ca procesul să se termine în favoarea ei!

| trăncănici a răspuns (pentru Jυsтℓσяγ):

Procesul nu se va termina aşa uşor, poate dura chiar ani de zile.Depinde pe ce pistă duc anchetele.Probe şi dovezi se vor releva, pentru că nici o crimă nu-i perfectă.Nu rămîne decît să aştepte. Dacă nu ai detaliat povestea, nu prea avem cum să ne dăm cu părerea în privinţa încheierii procesului.

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

E intr-adevar delicat acest caz.Se iau in considerare foarte multe aspecte.relatiile anterioare cu victima,imprejurarile din momentul evenimentului, chiar constitutia fizica a victimei si a faptasului, tipul de arma folosit, posibilitatea premeditarii, si alte aspecte.De obicei acuzarea v-a insista asupra posibilitatii de evitare a crimei, prin blocaj sau parasire a,, terenului,, iar apararea v-a trebui sa demonstreze imposibilitatea evitarii unei lovituri necontrolate si extreme.Aceste cazuri sunt foarte complicate si nu totdeauna corect solutionate, bazandu-se mai mult pe priceperea avocatilor de a expune fiecare o,, regizare,, cat mai convingatoare in fata judrcatorului.

| Jυsтℓσяγ explică:

Nu interpretati gresit, nu ma aflu in cazul dat de fata caci de m-as fi aflat, logic, nu as fi apelat la internet ci as fii mers sa ma sfatuiesc cu un avocat, platit, referitor pe baza acestei dileme (majore) pentru solutionarea problemei in instanta.

| trăncănici a răspuns:

Legitimă apărare.Asta nu scuteşte condamnarea, omul nu trebuia omorît.Pedeapsa e de la 3 ani în sus, în funcţie de relevanţa probelor. Legitima apărare, nu trebuie să culmineze cu crimă. Tocmai de aceea, se pedepseşte cu închisoarea în caz de crimă.

| trăncănici a răspuns (pentru trăncănici):

Zicala "dacă intră în casa ta cu gînd rău, poţi să-l omori şi n-ai nici o judecată"este complet eronată! Nu ai dreptul să iei viaţa nimănui, dar ca să scapi de agresor, sunt metode destule.Contează să-l anihilezi,nu să-l omori,pentru că în caz de crimă,vinovăţia revine celui în viaţă.Nu ne-ai relatat povestea,ar fi fost bine să ne dai ceva detalii,despre locul şi modul de atac al agresorului, în speţă victimă. Dacă nu eşti tu persoana în cauză, mulţumeşte-i lui Dumnezeu, pentru că cel care a luat o viaţă, va trebui să execute o condamnare.

| trăncănici a răspuns:

Deşi pare o veste bună, ar trebui să nu te bucuri prea mult, totul poate fi contrariat în instanţă, au grijă procurorii de asta.Citeşte aici: http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-44-cpen

| trăncănici a răspuns (pentru trăncănici):

Dacă partea rămasă în viaţă nu prezintă urme de luptă pe corp, răni-vînătăi, e grav... Dacă are şi aşa ceva, fuguţa la medicul legist şi scos rapid certificat medico-legal.

| Jυsтℓσяγ explică (pentru trăncănici):

Multumesc de link. Ma refer la primul postat ca pe al 2-lea il citisem deja de ieri.

-Numai bine.

| trăncănici a răspuns:

Recomandarea mea:Să meargă la Poliţie şi să se autodenunţe,în cazul în care nu a făcut-o încă.Să relateze numai şi numai adevărul, să nu ascundă nimic din ceea ce a făcut. Dacă se consideră în legitimă apărare, să ia în consideraţie organele autoritare, ca fiind cei în drept să judece.Să nu-i înfrunte pe anchetatori, pentru că pînă i se dovedeşte nevinovăţia, în faţa lor se află un criminal.Să nu-i ocrotească pe martori indiferent de calitatea lor.Adică,chiar dacă există martor,prieten bun sau rudă,iar el declară că nu se bagă şi degeaba-l cheamă, să nu-i dea ascultare.Să-l citeze în declaraţie.Să fie explicit şi să accepte orice analiză judiciară(poligraf, amprente,secreţii, etc), într-un cuvînt, să nu întîrzie procesul de anchetare.Să-şi regrete fapta.

| KodrutZ a răspuns (pentru trăncănici):

"Să nu-i înfrunte pe anchetatori, pentru că pînă i se dovedeşte nevinovăţia, în faţa lor se află un criminal." - Esti genial! Deci daca eu fac o plingere cum ca tu l-ai omorit pe Stefan cel Mare, automat esti criminal si trebuie sa ti se dovedeasca nevinovatia, nu invers. Genial!
P.S. Multi dintre voi habar n-aveti pe ce lume traiti. Exemplu teoretic plecind de la realitate - sint cu nevasta si copilul si ma ataca unul cu un cutit. Cu exceptia perioadelor foarte calduroase, port pantofi de lucru cu virful rafonsat cu metal, capabili sa rupa portiere de masina bine mersi. Nu am pregatire de lupta corp la corp avansata, astfel ca nu pot garanta succesul unei actiuni de imobilizare, mai ales ca eu nu sint inarmat. In concluzie, lovesc la genunchi cu toata forta posibila. Atacatorul face fractura deschisa si are hemoragie. In secunda doi sun la salvare, care ajunge dupa 15 minute, timp in care nemernicul intra in stop cardio-respirator. Dupa 20 de minute de resuscitare, il declara mort. Tu vrei sa spui ca intr-un astfel de caz trebuie sa execut o condamnare? Oare ce judecator si-ar asuma riscul de a ajunge ca in Law Abiding Citizen?

| trăncănici a răspuns (pentru KodrutZ):

Vezi că tu eşti aerian! Dacă vrea să nu agraveze situaţia, n-are decît să se autodenunţe! Iar exemplul dat de tine e un film regizat după cum vor creierii tăi. Şi dacă tu te duci să mă denunţi că l-am omorît eu pe ŞcM, fă-o! Ai grijă să-ţi iei şi dovezile la pachet, altfel o să dureze tot cam 700 de ani pînă te vor crede! Legile se mai bat şi cap în cap.Citeşte linkul dat mai sus, dar să nu te iei după el.Cunosc perosană care şi-a omorît cumnata în propria-i casă, deci în legitimă apărare; a executat o condamnare de 2 ani şi ceva! Pentru că îi era rudă şi n-avea decît s-o primească în casă, iar cuţitul pe care condamnata i l-a luat din mînă şi a înţepat-o, era al agresoarei(cea care a murit!). Venise pregătită s-o omoare pe femeie.Cine stă în zona Gara de Nord, cunoaşte cazul, a fost acum vreo 20 de ani.Şi mai sunt cazuri destule, nu numai ăsta.Sora condamnatei mi-a fost vecină.De la ea ştiu.Degeaba mă contrazici, nici eu n-aş vrea să bag în sperieţi un om care şi-a apărat viaţa, însă legea nu este întocmai roz în caz de crimă.

Ehem, hai sa vedem cine e aerian...
Politia e OBLIGATA sa verifice orice denunt, oricit de aberant ar fi el. Cazul pe care il mentionezi tu e eroare judiciara. In fine, vezi ca a zis mai sus omu' ca o situatie ipotetica, nu se afla in asa ceva, din fericire.
P.S. Legea e cretina in cazul legitimei aparari, dar vezi si cazul Iovan, de exemplu, daca tot e sa discutam de chestii de-astea - ala s-a terminat corect, pina la urma, chiar daca tot exista presupuneri si povesti cum ca ar fi fost crima. Esti in casa mea, ma agresezi, fac tot posibilul sa nu mai fii o amenintare, cu risc minim pentru mine si familia mea. Mori, ghinion, nu m-am antrenat cu israelienii ca sa te imobilizez ca in filme...

Îi dai una în gît,la cap,la boaşe,ca să-i anihilezi puterea în acele momente, dar după ce l-ai văzut jos, fugi din acel loc şi apelezi la ajutor, cam aşa se doreşte. Oricum, decesul agresorului complică situaţia şi diminuează din circumstanţe.Se spune că dacă ai de-a face cu un nebun, ignoră-l pe cît posibil sau anihilează-i puterea, dar nu-i lua viaţa pentru că nu ai acest drept. Legile nu sunt făcute doar ca să condamne sau să ierte, ci să se creeze o balanţă între bine şi rău.Ca să nu ajungi în situaţii dureroase, trebuie să cunoşti legile şi să le respecţi.Trăieşti după cum îţi faci prietenii şi duşmanii!

Nu a fost eroare judiciară, i s-a respins recursul.Se văita vecina că a făcut recurs şi i s-a respins.Nici avocaţii n-au prea mare putere în cazul crimelor, chiar dacă sunt din legitimă apărare.Da, poate că legile sunt într-adevăr cretine, există erori în toate ţările.Tocmai de aceea spun că în cazul în care se ajunge la asemenea situaţie, cel mai bine e să-ţi recunoşti vina, să o regreţi să detaliezi situaţia ca să nu complici procedurile.Nu vei beneficia de clemenţă în cazul în care nu regreţi fapta din start. Dacă o dai sus şi tare că ai fost în Leg.Ap., ai şanse să nu fi crezut şi asta complică procedura.

In toate acele zone poti aplica si lovituri cauzatoare de moarte, desigur ca nu o sa intentionezi asta, insa circumstantele nu ar trebui "diminuate" - esti pe teritoriul meu, ma bizii la cap, ai incurcat-o. Desigur ca nu e ok nici sa dai unuia 30 de bite in cap dupa ce a cazut la pamint, dar nici sa nu tratam cu atita grija pe domnul hot/infractor, de parca ar fi Maica Tereza...
P.S. Cel mai bine e sa nu ai dusmani...

Desigur ca nu o sa te iei in gura cu judecatorii, iar mimatul regretului il faci si pe asta, doar sa scapi. Nu de alta, dar mi se pare putin probabil sa regreti sincer ca l-ai casapit pe unul care daduse iama peste tine cu cutitul, in casa ta proprie si personala...

Nu,nu-i aşa.ai grijă în viaţă cu cine te bagi în seamă, ca să nu ajungi să dai socoteală în faţa instanţei. Legile sunt legi, dar nu tot ce scrie pe hîrtie va fi aşa, mai ales cînd există parte decedată. Victima are avantaj la cauză.În cazul de faţă, victima este cel decedat...

Fapta trebuie recunoscută şi regretată de la prima declaraţie, altfel intri la suspiciuni, iar regretele tîrzii vor putea fi prea tîrzii. Dacă nu ai dorit conflict cu victima, iar soarta a decis ca ea să moară de mîna ta, trebuie să-ţi asumi responsabilitatea ca să dai dovadă de inocenţă cîtuşi de puţin.Calmul şi sinceritatea contează mult.

| lizy12iul a răspuns:

Probabil ca o sa se uite de urme de violenta pe corpul victimei pentru a dovedii ca a fost legitima aparare, psihicul e iar foarte important, martorii si povestea.

| hamas47 a răspuns:

Destul de simplu. 1. Iati certificat medicolegac prin care dovedesti ca mortul decedat va agresat. 2. sapa o groapa. 3. arunca arma crimei in groapa si acoper-o. 4. fa niste poze cu decedatul (tip: pune-i ochelari pe ochi no sa se observe k este lipsit de viata) 5. dezgroaba iar arma crimei. 6. pune si regretatul decedat in groapa. 7. acopera totul cu pamant inapoi si planteaza rosii peste pamant(tip: rosiile acopera foarte bine urmele de sange, in caz ca mai picura ceva din decedat pe langa poti oricand da vina pe rosiiwinking ) si acum 8.9.10 sunt la o la lta (da scris asa) cumparati un bilet de avion spre un colt indepartat din europa(tip: incearca chisinau) si ia trenul in partea opusa (tip: Italia). Dupa ce vei finaliza si ultimul pas pledoria ta va fi de nevinovat. Succes

| Jυsтℓσяγ explică (pentru hamas47):

In mod normal m-as aventura si eu discutiei tale de tip glumeata dar acum chiar nu este cazul.
Am pus o intrebare serioasa la care doresc raspunsuri serioase, deci, fara suparare, daca nu ma poti ajuta atunci iti recomand sa nu te mai apuci sa raspunzi unde nu stii.

-Numai bine.

| hamas47 a răspuns (pentru Jυsтℓσяγ):

No lua in nume de rau, dar mi se pare neadecvat ( in caz ca ar fi adevarat asa ceva) sa intrebi niste chesti de genu pe internet, daca chiar ai fi facut asa ceva erai tacut si in cel mai bun caz vb cu un avocat, dar nu te puneai sa faci publica o crima. Daca e adevarat, e greu sa iesi nevinovat, chiar daca a fost in legitima aparare dar omul e mort, nu mai ai cei face tu esti viu decii... vinovat... eu nu sunt avocat, dar logic daca o iau cam la asta ma gandesc eu. Suc Ce-s

| Padureanu_Miruna_1994 a răspuns:

Nu stiu