Depinde de cum au cumparat cele 2 locuri.
Daca au cumparat impreuna (de ex. sunt sot si sotie), fara ca locurile sa fie individualizate pe fiecare, atunci tot impreuna pot vinde.
Daca au cumparat separat si locurile sunt individualizate atunci poate vinde doar proprietarul locului de vanzare.
Locul a apartinut bunicilor, acolo e îngropat bunicul și mama lui și când a murit bunica s-a împărțit între mine și un unchi și ma interesa de partea mea. Eu nu am ce face cu el fiindcă e so în alt oraș destul de departe. Totuși nici nu i l-as lasă că niciodată nu au înțelegeri între restul familiei și el.
Si cum s-a impartit intre tine si unchi? Daca sunteti proprietari comuni, trebuie sa iesiti din indiviziune. Cum? Prin vinderea partii tale unchiului, daca vrea sa-l cumpere. Daca nu pe cale judiciara.
Locul de veci este ca o casa: nu poate fi vandut pe parti - in afara de unchi.
Dar pe cale judiciara, sa iesi din indiviziune, nu cred ca o sa primesti o sulta mai mare decat cheltuiesti.
Daca unchiul tau renunta in favoarea ta la iesirea din indiviziune, cu obligatia ta sa-i platesti tu o sulta, atunci devii proprietarul si poti vinde intregul loc de veci.
Sunt doar idei.
50/50 prin succesiune. Teoretic da, chiar a vrut să-l ia, dar nu am vrut eu sa i-l dau. Pana la moartea bunicii nu s-a interesat deloc de mormânt și nici nu făcusem înmormântarea și el deja voia sa mergem la notar sa i-l las lui tot pe ideea ca nu mai merg în orașul respectiv niciodată. Și după ce s-a făcut succesiunea, a venit iar cu aceeași chestie. Nu mi-a plăcut modul dansului de abordare, aproape ma forta sa fiu de acord cu ce zice ca cică dacă nu accept ma da în judecata.
Da, poate si are dreptul sa te dea in judecata pentru iesire din indiviziune. In acest caz, instanta va hotari cum se va proceda. Ti-am spus ca, daca locul nu este partajat, el este ca si o casa.
Consideratia mea este ca, daca tu nu mai locuiesti in localitate si nu ai nevoie de el, este bine sa i-l dai, dar daca a fost rauvoitor, ii ceri sa-l plateasca.
Sa te dea, daca atat il duce mintea, dar va pierde. Chiar ca daca te da judecata, tu in intampinare la actiune poti cere iesirea din indiviziune si instanta va hotari cum se va face.
Pentruca ii ceri bani pentru partea ta din locul de veci nu faci ceva ilegal. E o propunere de vanzare din partea ta a unui bun al tau, nu o obligare. Esti coproprietar al locului de veci si ii spui ca daca nu vrea sa-l cumpere, il vinzi altei persoane. Este un drept al tau de a dispune de partea ta dupa cum doresti, repectand dreptul de preemtiune (unchiul are prioritate la cumparare la pret egal).
Legal este împărțită valoarea, dar nu și obiectul. Nu este fiecare cu partea sa. Dacă este teren, partea fiecăruia este delimitată și măsurată pe teren și notificată într-un act cu o poză, cu o hartă, c un desen, Doar atunci fiecare poate face ceva cu partea lui. Până când terenul nu este împărțit, fiecare centimetru este bun comun, și din fiecare centimetru fiecare are dreptul la exact procentul lui. Iar soarta terenului întreg nu poate fi decisă decât de trei semnături împreună.