Ajutor Social
Acordarea ajutorului social, familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români, străini sau apatrizi, care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul sectorului 6, precum şi celor fără locuinţă aflate în situaţie de nevoie, care trăiesc în adăposturi improvizate.
Baza legislativa
Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, modificată si completată ulterior;
H.G.R. nr.1010/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001;
Ordinul nr.920/2006 privind Procedura de lucru în vederea implementării prevederilor art.15(2) din Legea nr.416/2001 si ale art.32(2) din anexa la H.G.R nr.1010/2006;
H. C. L S6 nr.356/25.10.2006
H.G.R. nr.1507/12.12.2007 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
H.G.R. nr.1664/10.12.2008 privind indexarea nivelului lunar al venitului minim garantat şi al alocaţiei pentru copiii nou-născuţi, prevăzute de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat;
Legea nr.51/19.03.2008 pentru modificare alin.1 al art.8 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat
Beneficiari
Familiile si persoanele singure ale căror venituri se situeaza sub nivelul lunar al venitului minim garantat stabilit prin hotărâre de guvern, au dreptul la un ajutor în cuantum de:
Persoana singură - 108 lei
Familia formată din 2 persoane - 196 lei
Familia formată din 3 persoane - 272 lei
Familia formată din 4 persoane - 339 lei
Familia formată din 5 persoane - 402 lei
Pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, ajutorul social se măreşte cu 27 lei (RON).
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 540 lei lunar.
Acte necesare
Cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului social;
Acte doveditoare privind componenţa familiei:
Pentru cetăţenii români
B. I. - buletin identitate
C. I. - carte de identitate
C. I. P - carte de identitate provizorie
Potrivit Legii nr.416/2001, familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială.
Incepand cu luna ianuarie 2009, nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoana este de 108 lei.
O familie formata din doua persoane va primi 196 de lei, una alcatuita din trei persoane - 272 de lei, una de patru membri - 339 de lei, iar pentru familiile de cinci persoane - 402 lei. Pentru fiecare membru al unei familii care depaseste cinci persoane se adauga cate 27 de lei.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute mai sus şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 5 lei, se acordă 5 lei.
Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă sau convenţie civilă de prestări de servicii.
Persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură venitul minim garantat vor efectua lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.
La stabilirea venitului net lunar al familiei şi, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizaţia de şomaj, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere aflate în executare, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii suplimentare pentru familiile cu copii, alocaţii de întreţinere pentru copiii încredinţaţi sau daţi în plasament, burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii, precum şi ajutorul care se acordă soţiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu.
Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau în considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea, precum şi veniturile care se pot obţine din valorificarea bunurilor respective, sub condiţia păstrării unei locuinţe minime şi a bunurilor necesare nevoilor familiale. În cazul familiei sau al persoanei singure care locuieşte şi gospodăreşte împreună cu alte familii sau persoane singure şi contribuie împreună la achiziţionarea sau la realizarea unor bunuri şi a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul acestora, la stabilirea cuantumului ajutorului social se iau în considerare atât veniturile nete lunare proprii, cât şi partea ce îi revine de drept din veniturile lunare nete realizate în comun de persoanele din gospodărie.
Stabilirea şi plata ajutorului social
Ajutorul social se acordă pe bază de cerere şi acte doveditoare privind veniturile membrilor de familie.
Cererea de acordare a ajutorului social, declaraţia privind veniturile realizate de membrii familiei, precum şi celelalte acte doveditoare se depun şi se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială locuieşte titularul.
Cererea de acordare a ajutorului social se soluţionează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
În vederea soluţionării cererii de ajutor social, primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale, care constituie probă legală pentru instanţele judecătoreşti, în legătură cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii.
Stabilirea dreptului de ajutor social, a cuantumului, precum şi plata acestuia se fac prin dispoziţia scrisă a primarului, pe baza documentaţiei prezentate de personalul din serviciul de asistenţă socială de la primărie. Dispoziţia primarului se comunică titularului ajutorului social în termen de 5 zile de la data emiterii.
Sant o mama cu tri copii, am un salar de minim pe economie adica833ron, plus alocatia copiilor 190ron sunt divortata de doi ani, fosstul sot nu-mi plateste pensia alimentara si acum sunt in proces cu el ma descurc foarte greu am doi copii la scoala si o fetita la gradinita ne este foarte greu, vreau sa stiu daca beneficiez si eu de ajutor social?
Multumesc pentru informatii. Pentru cei care mai au nelamuriri, am mai gasit un articol foarte folositor:
http://www.primiipasi.com/articole/acte/obtinerea-ajutor-social-aofm/
Nu se mai acorda ajutor social... eu am fost sa depun actele si mi s-a spus ca trebuie sa ies cu tiganii la maturat strada daca vreau sa primesc ajutor social pentru ca nu mai sunt fonduri...mentionez ca suntem 4 persoane, 2adulti casatoriti legal cu 2 copii de 3 ani respectiv 1 an, si singurul venit care il avem este de 240ron alocatia fetelor noastre.deci nu va puneti mari sperante in stat.
anonim_4396 întreabă: