In foarte mare masura. Multi parinti nu au ei insisi o cultura. Altii nu au "timp" sa se ocupe de copii. Nici n-ai sa crezi cat de multi parinti rasufla usurati in momentul in care copiii lor incep scoala, pentru a pasa motanul educatiei in curtea scolii.
Eu am avut niste parinti pentru care cultura a fost una dintre valorile principale. Aveam in casa o biblioteca foarte bine dotata. Si incuiata cu cheia pentru ca -vezi, doamne- sa nu citeasca bietul copil ceva nepotrivit varstei sale. Numai ca ei stiau foarte bine ca respectivul copil (eu, adica) nu rezista in fata unei usi incuiate. Daci, gasisem cheia si ma serveam la greu.
La randul meu, mi-am invatat copilul ca, in carti, gaseste raspunsuri la majoritatea intrebarilor, asa ca, a avut acces nelimitat la biblioteca. De asemenea, ori de cate ori am putut, l-am dus la teatru, la opera, i-am explicat ce-i aia muzica si ce-i ala zgomot.
Majoritatea parintilor sunt, acum, mult prea preocupati de ce pun maine pe masa, decat de hrana spirituala.
Parerea mea este ca sunt raspunzatori destul de mult. Spun asta deoarece deoarece ei sunt primii care se ocupa(ori ar trebui sa se ocupe) de educatia copilului, ei sunt primele exemple pentru copil, stim cat inseamna primii ani de viata pentru dezvoltarea ulterioara si ar trebui sa fie exemple bune. De asemenea ei trebuie sa se preocupe pentru felul cum invata copilul si sa-l indrume pentru a achizitiona un bagaj de cunostinte generale cat mai mare, mai adecvate si diversificate. Numai bine!
Nu în totalitate. Aş zice 60%.
Însă de multe ori dezinteresul şi lenea (factori principali pentru instaurarea prostiei) se moştenesc genetic.
No servus.
Servus @Kronstadt! Părinții, familia, sunt primii răspunzători în formarea propriilor copii. Școala, anturajul, mass media nu sunt decât factori ce pot influența un copil care, dacă nu a fost educat să aibă o scară a valorilor va prelua doar ceea ce percepe... (din păcate e la modă să se întâmple asta). Mai tragic este că părinții se spală pe mâini cu nonșalanță aruncând aceste responsabilități pe dascăli. Subiectul e amplu, fenomenul este în creștere, evoluția este de fapt involuție privită prin această prismă.
O zi cu zâmbet să ai!
Condamn aspru parintii dezinteresati, stresati,alcoolici,parintii care nu au niciodata timp, parintii inculti ( aschia nu sare departe de trunchi). Mi- e mila de copilul lasat singur in tara, pentru ca parintii au plecat in strainatate la munca, in cazul acesta ar fi de condamnat bunicii? Nu stiu... majoritatea sunt batrani si nu-s in ton cu viata " moderna" de azi!
Pe langa incultura, exista si problemele sexuale ale tinerilor. Adolescentii au mai multa incredere in lumea virtuala decat in propriul parinte. Condamn parintele inconstient, care nu-i capabil sa inteleaga ca dupa o anumita varsta copilul are intrebari si este preocupat de sex. Copii care dau nastere altor copii si pe care bineinteles ii abandoneaza, Romania fiind pe locul 1 in Europa la numarul de copii abandonati.
As introduce educatia sexuala in scoli, ca si materie obligatorie.
Intorcandu-ma la incultura, condamn acel invatator ( profesor ) ce promoveaza elevii care nu stiu sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste ( ramai nene in clasa a 2-a, pana inveti sa scrii )!
Condamn subcultura ( manele, telenovele ) si acel stil de viata.
Pai eu cred ca in proportie de 20%, sincer, daca copilul e prost, si nu asculta, parintii nu au nici o vina, nu poate sa il spele pe creier, sincer.
FOARTE raspunzatori! Pentru ca unii parinti indoctrineaza copii, nu face aia ca te vede barbosul ceresc, fii cuminte ca te dau la rrom. Copilul creste cu ideile astea in cap si ramane prost ca o leguma. In plus, parintii incearca isi modeleze progeniturile dupa idealurile lor, nu prea conteaza ce isi doreste copilul. Cred ca toti am patit sa ni se reproseze "Da x-ulescu cum de poate invata" sau mai stiu eu cum. Mai sunt copii care sunt dusi la gimnastica de la 3 ani, pentru ca asa vrea parintele, sau alti copii trimisi la cersit, pentru ca asa vrea ma-sa.
Dupa parerea mea in proportie de 90%, insa daca parintii isi racesc gura deageaba (indiferent de clasa sociala) iar copilul face numai ce il taie capul in fianal este problema lui si v-a suporta consecintele! dar acum depinde, sunt si genul acela de parinti de la care nu ai ce invata, si pur si simplu unii copii reusesc singuri sa isi faca un viitor frumos si promitator!
In mod normal, parintii ar trebui sa le dea o educatie corespunzatoare copiilor, dar daca la randul lor nici ei nu o au, the rest is silence.
In mare masura. Atat parintii cat si scoala.