Nu este nevoie sa fim specialisti ca sa ne dam seama ca virusul va afecta grav economia mondiala nu doar cea europeana sau pe cea din tara noastra.
Nu uitati ca cei mai afectati sunt chinezii ei aveau fabrici de productie a orice lucru sa zic asa de la otel pana la plastic, elctronice, masini etc economia lor va fi /este grav zdruncinata.
O sa ajungeti probabil in viitor la vorba mea ca SUA a targetat acest virus si creat, special ca sa distruga economia chinei, dar virusurile contagioase nefiind o racheta cu ghidare termica, lovesc si in sistem boomerang adica se pot intoarce si catre cine a rapandit.
Lasand la o parte teoria conspiratiei, SUA cred ca va fi tara care isi va reveni cel mai repede, la fel cum Germania zdruncinata de al doilea Razboi Mondiala prin ambitie si perseverenta a fost si ramane cea mai puternica tara europeana.
Foarte simplu, se blocheaza in parte exporturile, productia, circulatia marfurilor, cetatenilor, si de aici mari probleme, nu e nimic de explicat. Daca Germania ia mari profituri din exportul de masini, si lumea nu mai vine la munca ca trebuie sa stea acasa, ce facem? China daca nu a mai produs, de unde iei tu electronice? Vor urca preturile, asta s-a si zis de fapt.
Daca magazinele nu mai sunt aprovizionate ca lumea, ca nici aprovizionatorii nu mai au voie sa umble cu una cu doua, ce facem?! Nu doar ca nu mai mancam, dar si comerciantii pierd.
Si la fabricile de mancare lumea se duce putina sau deloc, iar ce facem?
Lumea nu mai umbla de frica, nu mai consuma benzina sau doar putina, nu se mai vinde benzina, pierd niste unii si acolo. Pierzand, la randul lor nu mai cumpara ce cumparau inainte, ca nu mai au banii necesari.
Scolile inchise, profii nu mai lucreaza, dupa aia recuperezi orele, profii aia trebuie platiti in plus, bani la buget mai putini.
E simplu. Tot mai multi oameni sunt afectati. Tot mai multi oameni intra in carantina. Tot mai multi nu vor mai merge la munca. Firmele mici si mijlocii ar putea intra in pana de productie, fiindca scade drastic cererea (in afara de alimente, farmaceutice si altele de uz casnic, care sunt cerute la maxim acum). Daca intra in pana de de productie, le scad veniturile. Nu-si mai pot plati datoriile si salariatii. Tot mai multe la scara globala vor intra in faliment. Si statul consuma tot mai multe resurse de consum cu populatia si se chiar indatoreaza. Italia este deja o tara foarte indatorata si deja a trecut prin criza datoriei suverane. O tara datornica care nu mai este atractiva pentru creditori si nu mai primeste usor credite. Doar unele foarte scumpe. Si din nou cercul vicios se repeta. Firmele nu-si vor mai onora obligatiile fiscale catre stat si cele catre banci si astfel se va saraci si statul, fiindca nu va mai obtine toate veniturile previzionate in buget la începutul anului. Comertul national si international va scadea si la fel cum firmele vor fi slabite, si tarile vor fi slabite. Bursele sunt pe rosu din cauza panicii unora. In schimb, investitorii destepti abia acum fac banii. In criza. Cand cumpara atunci cand este sange pe straz, cum zicea un mare investitor. Deci, daca si indicii bursieri vor cadea abrupt si statele vor fi slabite, ce mai urmeaza sa cada? Moneda. Monedele unor tari? Vor fi tot mai slabite si ele.
Deci cam asta inseamna criza:
Somaj, scadearea drastica a cererii pentru consum, scaderea productiei, scaderea veniturilor, incapacitatea de plata a creditorilor si a statului, consumarea resurselor statului pe populatie, incapacitatea statului de a-si mai forma fondurile bugetare toate previzionate la inceput de an, scaderea drastica a comertului din firme si dintre tari, slabirea burselor si a monedei. Cresterea datoriilor guvernamentale ale unor tari.Rationalizare. Taierea anumitor cheltuieli ale statului cu populatia (cum a mai fost) sau incetarea maririi lor (adica, plafonarea veniturilor populatiei (in cazuri extreme), scaderea investitiilor si a dezvoltarii nationale in favoarea consumului.
Cam asta e in mare. Citeste ce va fi: debt crisis.
Criza datoriilor suverane.
Citeste din Financial Times: https://www.google.com/......9c2307bcd4
Citeste publicatiile de economie internationale. Acolo sunt oameni priceputi la economie. Citeste pe site-ul lor sau vizioneaza-le pe Youtube:
Financial Times
The Economist
Bloomberg
the Guardian
BusinessInsider
Wall Street Jurnal
BBC
Yahoo Finance
Harvard Business Review hbr.org
La noi:
Ziarul Financiar zf.ro
wall-street.ro,
profit.ro
https://rfi.ro/economie
biziday.ro
cursdeguvernare.ro
bursa.ro
capital.ro
piatafinanciara.ro
laurentiumihai.ro
business24.ro
financiarul.ro
businessmagazin.ro
fiscalitatea.ro
ceccarbusinessmagazine.ro
economistul.ro
ziaruleconomic.ro
bankingnews.ro
bancherul.ro
1asig.ro
economica.net
moneychannel.ro
revistabiz.ro
http://www.analizeeconomice.ro/? m=1
smartfinancial.ro
standard.ro
https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/economy
RFI Economie
Adevarul Economie
Agerpres Economie
MediaFax Economie
Digi24 Economie
Jurnalul Economic de la Digi24, ti-i recomand pe Stelian Muscalu si Sergiu Voicu. Cauta-i pe site-ul Digi24, pe Facebook si pe Youtube
Virus May Be More Damaging Than Financial Crisis, Singapore’s Prime Minister Says:
https://www.bloomberg.com/......apore-says
Nu sunt din domenii dar iti dai seama ca deodată ce se închid granițele, adica nu mai există excursii, țările care se bazează in mare parte pe turism or sa fie vulnerabile. Se inchid mallurile, si tot asa.
Nu sunt in domeniu, dar cel mai mult va afecta turismul si transporturile. Este sigur ca nu va afecta doar aceste 2 mari industrii, ci toate industriile, dar pe noi, romanii nu ne va afecta atat de mult cum ii va afecta pe italieni, pe spanioli sau pe chinezi. Ne va afecta pentru ca se vor scumpi toate produsele, mai ales cele venite din China, dar Italia si Spania au o gramada de pierdut. Sunt tari cu un numar de turisti anuali foarte mare, iar transportul la ei nu poate fi comparat cu al nostru.
MskDesign întreabă:
anonim_4396 întreabă: