| pastru009 a întrebat:

In concordanta cu regulamentul, pentru cine il stie sau il poate presupune, un profesor are dreptul sa imi puna nota 4 gasind ca motiv lipsa mea de la test? Eu stiu ca o nota se pune atunci cand profesorul analizeaza ceea ce stii la materia sa, iar ea nu a analizat nimic. Credeti ca poate gasi alte motive care sa justifice nota, in afara de lipsa de la test (care nu este un motiv plauzibil).

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu te poate nota pentru lipsa de la test sau din clasa, pentru asta se pune absenta.
Conform ROFUIP, citez:
"ART.186. (1) Instrumentele de evaluare se stabilesc în funcţie de vârsta şi de particularităţile psihopedagogice ale beneficiarilor primari ai educaţiei şi de specificul fiecărei discipline. Acestea pot fi:
a) chestionări orale;  
b) lucrări scrise;  
c) experimente şi activităţi practice;  
d) referate şi proiecte;  
e) interviuri;  
f) portofolii;  
g) probe practice;  
  h) alte instrumente stabilite de catedrele/comisiile metodice şi aprobate de director sau elaborate de către Ministerul Educaţiei Naţionale/inspectoratele şcolare.
  (2) În învăţământul primar, la clasele I- a IV-a, în cel secundar şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin o evaluare prin lucrare scrisă pe semestru."
De altfel ma intreb cum iti poate pune nota la test si sa te treaca si absent.
Poate motiva o nota, chiar si la ora la care ai lipsit, prin faptul ca nu ai prezentat un referat sau portofoliu, daca se folosesc si astfel de mijloace de evaluare.

| pastru009 explică (pentru Ioandelasal):

Poate sa puna o nota pe alta data, nu? Adica acel 4 putea sa il puna pe alta data. Acum intreb doar ca sa imi cunosc mai bine dreptul, dar si pe cel al profesorului.

| Ioandelasal a răspuns (pentru pastru009):

Da, se putea, ascultandu-te sau asa cum ti-am spus, pentru neprezentarea referatului sau portofoliului.
P.S. Si tu de ce-ai marsat la ce ti-a spus colegul, inainte de a vedea nota in catalog?

| pastru009 explică (pentru Ioandelasal):

Inteleg. Se mai intampla sa cred. Caci oamenii sunt imprevizibili. Si chiar daca nu era adevarat (ceea ce eu nu stiam inainte sa ma anunte de gluma), voiam sa ma pregatesc, din punct de vedere al regulamentului (drepturile ambelor instante: elevul/profesorul) ca sa stiu cum sa o combat in fata directoarei, ori doar sa ii cer anularea notei (pe cale amiabila). Acestea toate in caz ca nota chiar a fost pusa, ceea ce nu s-a intamplat. happy

10 răspunsuri:
| untu a răspuns:

Profesoara are dreptul sa fie exigenta si dura fata de elevii sai, deci este o profesoara profesionista care isi face doar datoria, iar elevii sint obligati sa fie atenti la ore si sa noteze totul si sa tina minte! Nu uita ca ordinea si disciplina este obligatorie ca si prezenta la scoala asa cum prevede regulamentul din toate scolile! Profesoara a vrut numai binele elevilor ca sa ajunga oamenii de bine, nu sa lase sa ajunga golani!

| pastru009 explică (pentru untu):

Profesoara are dreptul sa fie om. Iar daca ea se poarta exigent si dur fata de elevii ei, atunci si elevii, cand vor creste, vor fi asemenea ei. Vor pretui disciplina, in loc de libertate (fiindca disciplina e buna, dar sa nu uzam de ea; disciplina e buna doar atunci cand avem parte de libertatea de exprimare, libertatea de a actiona). Daca ea e dura, atunci elevii vor fi violenti, fiindca au avut parte de un exemplu rauvoitor. Daca profesoara e rea, exigenta si dura, atunci elevii o vor gasi buna, fiindca e singurul exemplu ce li s-au prezentat. Adica, in final, daca nu cunosti ce inseamna un om bland, bun si cunosti doar o parte: rau, exigent, dur, atunci esti inclinat sa urmezi acea parte (de a fi rau si dur), fiindca nu ai cunostinta de cealalta. Asa e mai bine sa cunoastem si ce inseamna un profesor bun, dar si un profesor rau. Ca sa stim ce sa alegem. Un profesor rau indeparteaza elevii si nu se poate forma o relatie de prietenie intre cei doi oameni: profesor si elev. In al doilea rand, noi nu suntem obligati sa invatam ce ni se da in scoli. Avem dreptul sa ne alegem cunostintele si calea spre cunoastere. Daca nu ne place limba si literatura engleza, atunci nu suntem obligati sa o invatam. Eu spre exemplu, invat limba engleza din necesitate (e o limba de circulatie internationala). Dar imi place mai mult limba italiana, datorita pronuntiei cuvintelor. Oricum, ceea ce vreau sa zic, e ca nu profesorul stie ceea ce e bine pentru un alt om. El poate doar sa presupuna cand vede ca acel om este profund ranit ori se indreapta spre rau. Dar cel ce stie ce e cel mai bine pentru elev, este elevul insusi.

| pastru009 explică:

Imi cer iertare pentru intrebare. Acum nu isi are decat un folos intelectual, nu si practic. Un coleg mi-a spus ca mi-a pus nota 4. Acum m-a anuntat ca a glumit. Totusi, voi oferi funda raspunsului potrivit intrebarii. happy

| Mariiiiiiiii a răspuns:

Nu cred. Ca ar avea voie, insa si eu am primit un 3 la romană, si nu am fost toată săptămana la școala si nici nu m-a ascultat sau am dat test in timpul in care am fost prezenta, mi-o fi dat dat o pe absenta, cine stie.

| Ge4n1n4 a răspuns:

Am o profa care ne spune la fel "lipsiti de la test, aveti 1 din oficiu". Nu are dreptul sa faca asta. Atata timp cat nu ai fost evaluat si mai ales ca nu ai fost prezent, nu are voie sa te noteze.

| pastru009 explică (pentru Ge4n1n4):

Dar a facut-o? A pus cuiva 1 in lipsa acestuia?

| Radu_Theodor_1995 a răspuns:

Nu nu este normal si in nici un caz nu cred ca exista o regula care sa il lase sa faca asta, daca ii deranjezi ora nu are decat sa iti scada nota la purtare sau sa te asculte la lectie sa vada ce sti iar daca u sti de nota 10 trebuie sa iti dea 10 laughing)