anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

În lege ce pedepse/sancțiuni se aplică pentru Grafitti stradal?

Poliția care patrulează nopțile prin oraș/localități are dreptul și chiar obligația de a opri pentru astfel de intervenții sau poliția intervine doar dacă se sesizează plângeri de către proprietarul unui imobil?

Ce mă sfătuiți în arta Grafitti pentru a nu fi prinsă ori a lucra în voie la un proiect stradal? Cum să mă comport în timp ce fac grafitiul, dar și ce locații să-mi aleg pentru a nu fi prea ușor prinsă?

18 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Proiectele de arta stradala au nevoie de aprobari de la primarie, iar astfel, daca vine politia, nu este nicio problema.

https://stirileprotv.ro/......e-lei.html

Din ce ai descris tu, vrei sa faci o astfel de lucrare din propria vointa, singura, ilegal, fara sa fii prinsa? Am trait in zone in care existau asociatii si artisti consacrati care faceau murale foarte faine. Iti spun sincer ca daca te comporti ca un infractor, atragi atentia laughing. Daca totul e legal, te comporti normal si te concentrezi sa creezi ceva frumos.

De ce sa nu te inscrii intr-un ong care se ocupa cu astfel de activitati, astfel incat sa nu-ti bati capul sau sa risti vreo amenda? Un desen frumos plasat oriunde pe spatiul public sau orice perete este tot vandalism, daca nu ai aprobare de la autoritatile publice sau de la proprietarul cladirii.

| anonim_4396 explică (pentru dullcat):

Wait! Există astfel de ong-uri?
Ar fi interesant happy
Dar sincer, la mine în orașul meu minuscul, chiar cred că nu există vreun astfel de ong, așa că îmi rămâne să-mi expun viziunea despre lume și viață pe la periferia orașului, undeva după 11 noaptea, chiar trebuie să mă duc, până nu vine vara, că vara vin toți europenii la mine în oraș și e noaptea plină de ei, acum iarna e o pustietate și liniște mormântală, deci am șanse bune să las o poezioară în voie, pe undeva pe la periferie. happy

| RoCkKiD a răspuns:

E Legea nr. 260/2022, gasesti continutul pe net.

Pe scut, intre 3000 si 6000 de lei amenda, daca esti minora amenda va fi platita de parinti. Pe langa asta, o sa fii obigata sa platesti costul reparatiei pentru refacerea peretelui.

Politia intervine oricand observa ceva suspect, si spray urile cu vopsea se aud si din cauza bilei din interior, si din cauza sunetului pe care il fac. Ai grija ca nu e vorba doar de politie, te pot amenda si daca te prinde o camera de supraveghere.

Ai 2 variante daca vrei sa faci asta fara sa platesti amenzi mari.
Prima e sa ceri aprobare de la primarie, in cam toate orasele exista pereti pe care primaria vrea sa ii decoreze gratis.
A doua e sa cauti ceva abandonat, pentru ca e putin probabil sa patruleze politia. Problema e ca acolo ai sanse sa dai de boschetari, caini sau alte chestii de genu plsu ca e posibil ca terenul sa fie privat, chestie care vine cu alte riscuri de natura legala.

Ai incercat tu sa impachetezi povestea frumos dar realitatea e ca arta stradala e doar vandalism si prea multe cladiri au fost stricate de asa zisi artisti.

| dullcat a răspuns (pentru RoCkKiD):

Tin sa te contrazic. Arta stradala nu e deloc vandalism cand e legala si e facuta cu simt de raspundere, cand are un concept, un mesaj, cand e facuta nu de pusti iresponsabili, ci de artisti consacrati. Cred ca te gandesti la mazgalituri, nume, injuraturi si texte aiurea care doar murdaresc peretii sau spatiul public.Acestea se numesc ''tags'' si nu sunt o forma de arta.

Iti recomand sa vizualizezi lucrarile artistilor din aceasta asociatie, din Romania. https://www.facebook.com/unhidden/photos

| anonim_4396 explică (pentru dullcat):

Dacă poezia nu e artă, atunci nu știu ce e. big grin
Las niște versuri prin lume. Nu mă pronunț să mă laud, dar zic eu că am ceva talent la scriitură.
Cât de înjurat, aș înjura parșivitatea naturii umane, de fapt și am niște poezii și pe direcția asta happy și aș mai înjura evident sistemul, cea mai faină exprimare în secolul 21 și cea mai smart înjurătură, dar și artă stradală în secolul 21 mi se par cele care găsesc un cinism și un adevăr față de societate și sistem/politică. happy Dar deocamdată pe direcția asta încă nu am găsit inspirație să scriu vreun text. happy

Cât de desene happy deși adoram desenul în copilărie, nu am mai desenat de mulți ani, și oricum nu știu dacă voi reuși cu grafitti să fac ce făceam cândva cu acuarele sau creioane. happy

Aaa și mie una ce mi-ar mai plăcea să scriu, ar fi mesaje care să te ridice de jos când ești căzut. Să fie gen, nu știu, ca o oază de fericire acel loc, unde un simplu mesaj de ajută să mai treci de încă o zi. Dar sper totuși să am și curajul necesar să mă expun în public și să fac ceea ce mi-am propus. happy Dar cine știe, poate faptul că ies pe afară noaptea și o să mă simt ca o mică infractoare, mai mă ajută în cazul anxietății sociale. happy

| anonim_4396 explică (pentru RoCkKiD):

God! Atât e o amendă?! :o
Mamă, dar e doar 200-400 de lei o amendă pentru viteză, cum naiba să fie mai scumpă o amendă pentru că ai încercat să desenezi și tu ceva și să te exprimi? Mi se pare too much. sad
Deocamdată, sincer, nici nu aș avea banii ăia, toți o dată, să-i dau, cu toate economiile făcute anul acesta și cu două salarii, cel al mamei și cel al meu. Deci mi se pare prea mult.
Iar aia că se mai și aude, trist, prea trist. sad
Parcă mi-ai cam dat cu bâta în cap, dar nu mă supăr pe tine, că tu chiar ai avut bunul simț de a-mi răspunde și mai ales chiar strict pe întrebare. happy

Și da, îți dai seama că eu mai ales care am fost crescută să ies doar ziua la amiază afară și în rest să stau în casă, eu una chiar nu eram nici eu de acord cu această manifestare a tineretului, mai ales atunci când asta însemna și doar înjurături. Dar văzând că a luat amploare atât și ce-i drept și eu mă confrunt cu o oarecare depresie și mai ales că ies noaptea afară, am zis că de ce să mă las la niște puști care scriu înjurături. Vreau și eu să-mi las amprenta în Univers. sad Măcar sub această formă, dacă poate sub alta nu reușesc.

Dar mersi oricum, chiar am aflat o sumedenie de lucruri happy deci mă voi mai gândi dacă strâng banii ăia ca să plătesc amenzi pentru vandalism sau mai bine de banii ăia plătesc o editură să mă publice. laughing)

| RoCkKiD a răspuns (pentru dullcat):

Si drogurile sunt niste substante importante din punct medical atunci cand sunt folosite sub supraveghere medicala. Daca te chinui destul de tare o sa reusesti sa impachetezi orice intr-un ambalaj dragut si frumos...problema e ca realitatea te contrazice.

| dullcat a răspuns (pentru RoCkKiD):

Ce legatura au drogurile aici? Cred ca nu ai intrat pe linkul trimis de mine. Daca inca pui in aceeasi oala vandalismul si arta stradala, imi pare rau.Dar e una din mentalitatile care trage imaginea oraselor in jos.Astfel de lucrari nu doar ca schimba fata urata a oraselor, pot reprezenta chiar o atractie turistica, pot deveni repere locale, etc mai ales daca sunt realizate pe calcane sau ziduri moarte.Sunt licee de arta care isi implica elevii si absolventii in astfel de proiecte.In acelasi timp, ofera un exemplu celor interesati, care fie se pot perfectiona, fie raman la stadiul de pusti care mazgalesc aiurea.Totusi, o regular nescrisa de bun simt ii opreste pe amatori sa mazgaleasca peste munca cuiva care se vede de la o posta ca se masoara nu in ore, ci in zile lucrate.Asta o spun din observatii proprii, ca exista un respect, plus ca am vorbit cu mai multi oameni implicati. Daca posibilii mici vandali inteleg aceasta forma de respect si o practica, ar putea intelege si importanta de a nu vandaliza.Si sa stii ca asta nu se face cu amenzi, as putea sa-ti spun cum procedeaza in Anglia, daca doresti.Mai mentionez ca unele orase au pereti legali pentru astfel de manifestari mai mult sau mai putin creative, tocmai ca sa nu fie vandalizate alte zone(ceea ce duce ulterior la costuri mult mai mari pentru reparatii). Mersi daca ai citit pana aici, desi ma indoiesc.

| RoCkKiD a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai esti libera sa te exprimi, problema apare atunci cand te exprimi folosind proprietatea alcuiva si proprietatea publica e tot a altcuiva. In cazul in care tu te exprimi pe o cladire publica, reparatia va fi platita din bugetul local deci o sa plteasca toata comunitatea ca sa te exprimi tu. Amenda e pe masura pentru ca in cazul cladirilor istorice reparatiile sunt foarte scumpe si poate daca riscul e sa platit 2-3 salarii minime o sa va descurajati.

Fiecare am fost crescuti in alt fel dar respectul pentru bunurile altora si bunurile publice trebuie invatat, daca nu acasa atunci prin amenzi. Exista numeroase moduri in care te poti exprima sau petrece timp seara afara fara a desena pe cladiri.

Eu zic sa te gandesti bine pentru ca amenda e doar o parte din ecuatie, daca o sa te oblige sa suporti costul reparatiei, in cazul in care e cladire istorica, amenda poate fi ultima problema ca reparatia poate ajunge la mii de euro.

| RoCkKiD a răspuns (pentru dullcat):

N-o sa ma apuc sa iti explic figuri de stil, o sa te las sa mai citesti.

Cat despre povestea ta despre arta stradala...ce nu pricepi tu, sau ignori intentional, e faptul ca nu am nici o problema cu operele de cladiri private sau cladiria bandonate unde s-a dat o aprobare prealabila. I-am si zis fetei ca poate sa ceara aprobare si sa faca treaba asta legal.
Problema majora e ca operelea alea de pe pagina care ai dat-o sunt un procentaj extrem de mic din total, majoritatea sunt taguri sau mazgaleli pe cladiri, iar reparatiile se platesc din bugetul local, ala la care contribuim toti. Din pacate exista niste reguli dupa care se fac legile care te impiedica sa cresti prea mult valoarea amenzii, pentru ca trebuie sa existe o corelatie cu impactul social al faptei, dar mie personal tot mi se par mici amenzile.

Cat despre vrajeala cu atractia turistica, daca nu cumva te numesti Bansky nu o sa ii pese nimanui de ce faci. E drept ca peretele arata mai bine decat unul abandonat si distrus, dar nu arata la fel de bine ca un perete renovat. E un motiv pentru care in istoria construirii oraselor nu s-a pus nimeni sa picteze o gramada de chestii random pe fiecare cladire in parte, ca nu e estetic, mai sunt zone in anumite orase care sunt mai colorate dar atat, zone. Ai zeci poate sute de artisti si fiecare vine cu viziunea proprie deci scoti un haos la final. Eu nu stiu pe nimeni sa fi vizitat un oras din cauza asta.

Daca ma gandesc mai bine, putem si testa teoria ta. Ia un oras din america mai saracit, ca acolo e plin de arta urbana, gen Detroit si compara-l cu un oras din ala conservator si dupa poti sa tragi solo concluziile despre cat de bine arata orasele si sa compari cati oameni le viziteaza.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| DeMicUnCălător a răspuns:

De ce trebuie să mâzgălești pereți orașului?