anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

În prezent, situația comunității țigănești din România este mai bună decât era acum 20-30 de ani?

Răspuns Câştigător
| helpforyou a răspuns:

Este dificil să tragem o concluzie generală despre situația comunității țigănești din România, deoarece aceasta poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de regiunea în care trăiesc membrii comunității, de accesul lor la servicii și oportunități, precum și de atitudinea societății față de aceștia.

Cu toate acestea, în ultimii ani au fost întreprinse eforturi pentru a îmbunătăți situația comunității țigănești din România, inclusiv prin intermediul unor programe guvernamentale și non-guvernamentale care își propun să sprijine integrarea socială și economică a acestei comunități.

De exemplu, în ultimii ani au fost lansate mai multe programe de învățământ și de formare profesională care își propun să îmbunătățească accesul la educație și la oportunități de muncă pentru membrii comunității țigănești. De asemenea, au fost întreprinse eforturi pentru a promova toleranța și înțelegerea față de comunitatea țigănească și pentru a lupta împotriva discriminării și a violenței îndreptate împotriva acestora.

| sabin89 a răspuns (pentru helpforyou):

"pentru a lupta împotriva... violenței îndreptate împotriva acestora"
Eu cred că violența era îndreptată exact în sens invers - dinspre ei către noi.

10 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Unii inca traiesc si acum cu calul in casa, altii au vile poleite cu aur din ajutoare sociale, deci din cate se poate observa si la ei clasa sociala e impartita in tigani saraci si tigani bogati.

| sabin89 a răspuns:

Până la urmă, de voie de nevoie, oamenii ajung la concluzia că toleranța e singura cale de urmat dacă vor ca societatea să continue să existe. Așa s-a întâmplat și în America. După multe ciorovăieli, și-au dat seama că trebuie să îi accepte ca membri ai societății, cu drepturi depline, și pe cei aduși din Africa. Ce altceva puteau face?

| LordCristobal a răspuns:

Da,situatia lor e mult mai buna.Acum multi tigani au masini scumpe, case grandioase poleite cu aur si umbla si cu toale scumpe pe ei.
Acum 30 de ani mare parte din tigani traiau in satre sau in case darapanate dar dupa ce s-a dat drumul la circulatie in strainatate multi au plecat afara la munca sau la furat sinai venit in tara cu bani pe care i-au bagat in casele lor.

| IceRope a răspuns:

În prezent, situația comunității țigănești pur și simplu nu este.

| Motherlode a răspuns:

Este mai bine sa te adresezi cu "comunitatea rromilor". Celalalt cuvant pe care l-ai folosit este jignitor si mai bine il eviti. In ceea ce priveste situatia comunitatii, as putea spune ca este putin mai buna, dar din pacate se confrunta in continuare cu rasismul si discrimiarea. Daca vrei sa aflii mai multe poti urmari ONG-uri care se preocupa de apararea drepturilor acestora sau diferiti activisti precum Oana Dorobantu (Faraoana).

| sabin89 a răspuns (pentru Motherlode):

* sa afli happy

| Drimmero a răspuns (pentru Motherlode):

De cand tigan e jignire? Stii ce o sa-ti zica majoritatea? Ca ei sunt tigani nu rromi si se mandresc cu asta, e ca si cum ai zice ca italian e jignire, ca lor trebuie sa le zici latini.

| Motherlode a răspuns (pentru Drimmero):

Buna! Exista o intrega discutie despre acest subiect. Eu una am ales sa nu mai folosesc cuvantul cu "ț". Acest cuvant nu exista in limba rromani si a fost folosit ca o porecla pentru rromi inca din vechime, din timpurile cand acestia erau sclaviti se catre albi. Astfel, cuvantul avea pe langa alte sensuri foarte urate, sensul de sclav. Intr-adevar, aceasta porecla a fost atat de raspandita incat si ei au inceput sa se identifice cu ea, chiar daca cei mai multi nu stiu de unde provine. De aceea multi spun ca le place si asa cum spui si tu "se mandresc" cu asta. Pur si simplu nu ii stiu sensul. In plus gandeste-te numai in ce expresii oribile se intalneste: "ț. borat", ț…imputit" etc.
Nu este o rusine cand nu stii aceste lucruri, nici eu nu le-am stiut pana acum ceva timp. Sunt multe lucruri pe care nu le stim si pe care le facem in mod regulat fara sa ne dam seama ca nu sunt in regula. Sper ca m-am facut cat de cat inteleasa si nu vreau sa fie luat in nume de rau, eu vreau doar sa facem o lume mai buna si trebuie sa incepem prin lucruri mici. happy

| Motherlode a răspuns (pentru sabin89):

Ai dreptate happy