| eu1893 a întrebat:

In Romania care este diferenta dintre Camera Deputatilor si Senat ? Ce rol are fiecare Camera ?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt doar 2 diferente: numarul diferit de parlamentari si in ce domenii legislative este fiecare camera decizionala (ultima camera care adopta legea), in rest ambele au aceleasi atributii. Numai bine!

| Andrei7520152 a răspuns (pentru Ioandelasal):

De unde le sti pe toate astea?big grin ar trebui sa-ti deschizi un blog sau un site sau ceva...askioandelasal.ro happy

| Ioandelasal a răspuns (pentru Andrei7520152):

Sunt jurist de peste 35 ani si, in plus, imi place sa citesc si sa fiu informat cu diverse.

3 răspunsuri:
| Bosneanu_Mihai_1971 a răspuns:

In lume exista doua tipuri de parlamente: unicameral si bicameral.
In situatia Romaniei s-a hotarat prin Constitutia din 1991 ca Parlamentul sa fie bicameral (avand o camera superioara-senatul si una inferioara-camera deputatilor). S-a ajuns la aceasta solutie mai mult din ratiuni istorice (revenirea la ceea ce a existat inaintea comunismului) decat din alte considerente.

La o prima privire nu exista deosebiri de esenta intre parlamentele unicamerale si cele bicamerale.
Este esential ca parlamentarii sunt alesi de popor.Ambele camere au acelasi rol: de a vota legi (ele reprezinta puterea legislativa).
Totusi, faptul ca exista doua camere ofera o garantie suplimentara in ce
priveste procedura de adoptare a legilor: orice lege trece prin doua filtre (prin ambele camere). Mai mult, senatul, camera superioara, are dreptul sa respinga un proiect de lege de la adoptare si sa il returneze camerei deputatilor pentru a fi "corectat".
Pe langa functia legiuitoare, toti parlamentarii, membrii ai celor doua camere, participa la procedura de elaborare a legilor in comisii. Comisiile se constituie din parlamentari pe domenii de legiferare: sanatate, cultura, industrie, etc. Activitatea parlamentarilor are loc in principal in aceste comisii, care fiecare elaboreaza legile in domeniul sau, apoi in circumscriptiile electorale, pentru a lua contact cu alegatorii care i-au trimis in parlament, si a le putea reprezenta direct interesele in parlament (a le cunoaste doleantele)
, si in al treile-a rand participa la plenul parlamentului, atunci cand se voteaza legile. ( Au si alte atributii, dar in mare cam acestea sunt).