| BigGez a întrebat:

Incriminarea insultei si a calomniei este sau nu impotriva dreptului la libera exprimare?

3 răspunsuri:
| Notmyaccount a răspuns:

Este o intrebare foarte buna, care pe mine cel putin ma cam pune pe ganduri.
Si totusi... NU. Nu este o ingrajdire a libertatii de exprimare. In primul rand eu vonsider ca orice om are obligatia sa respecte, deci automat orice om are de fi respectat. Calomnia si insultele sunt tipice in general oamenilor needucati. Consider ca poti sa zici anumite lucruri folosind vocabularul adecvat.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Insulta si calomnia au fost dezincriminate de mai multi ani si nu cred ca o sa fie incriminate iarasi. In schim valorile lezate prin acestea pot fi aparate pe cale civila, printr-o actiune civila bazata pe raspunderea delictuala.
In orice caz acestea nu sunt impotriva dreptului la libera exprimare, acesta nefiind un drept absolut. De altfel drepturile si libertatile proprii nu trebuie sa depaseasca o anumita limita, respectiv sa nu aduca atingere drepturilor si libertatilor altora. Ori, prin insulta si calomnie, se incalca drepturile altora.

| johnnny123 a răspuns:

Nu. Pentru că dreptul la libera exprimare nu trebuie să încalce dreptul altora la demnitate și nici să fie folosit pentru a face afirmații mincinoase. Adică exact situațiile tratate de calomnie și insultă.

De exemplu, dreptul la libera exprimare îți permite să spui că un om condamnat pentru furt este hoț. Sau că un violator este violator.

Atâta timp cât afirmația este adevărată și poate fi susținută cu dovezi, este protejată de dreptul la libera exprimare.

La fel și opiniile negative despre o persoană, atâta timp cât acestea sunt formulate civilizat și nu aduc acuze directe ce nu pot fi dovedite.

De exemplu: "Acest om a declarat venituri de 10.000 de euro pe an, dar deține trei vile de peste un milion de euro. Având în vedere că refuză să prezinte o justificare, consider că această persoană nu ar trebui să ocupe o poziție de decizie și să primească buget pe mână". Nu este nici calomnie, nici insultă.

Dar dreptul la libera exprimare nu-ți permite să spui că un om nevinovat este un pedofil a cărui mamă lucrează pe centură, doar pentru că nu-ți place ție individul.

Evident că în unele situații este foarte greu să determini unde se termină libera exprimare și începe calomnia, dar pentru asta există instanță.

Și binențeles că într-un sistem în care justiția nu este foarte solidă se poate abuza de noțiunile de calomnie și insultă pentru a îngrădi dreptul la libera exprimare. Dar în forma lor ideală, calomnia și insulta sunt clar delimitate de dreptul la libera exprimare și nu-l îngrădesc.