| KiszMy a întrebat:

Internarea nevoluntară reprezintă o sancțiune privativă de libertate ce încalcă Articolul 23 (alineatul 13) din Constituția României: Sancţiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală.
"sancţiune - măsură de constrângere prevăzută de legea penală în cazul adoptării unui comportament prohibit prin norma juridică penală. ~ represivă - sancţiune penală care se aplică în vederea reprimării unei fapte penale (pedeapsa). ~ preventivă - sancţiune care se aplică pentru a preveni săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală prin înlăturarea unei stări de pericol (măsuri de siguranţă). ~ reparatorie (civilă) - sancţiune care constă în repararea pagubei rezultând din infracţiune, fie în natură, fie prin plata unei despăgubiri. ~ formală (nulitate procesuală) – sancţiune care se referă la încălcarea regulilor procedurale. ~ supletivă (completivă) -sancţiune care se aplică fie în completarea pedepsei, fie atunci când pedeapsa nu se poate aplica (măsurile de siguranţă sunt sancţiuni supletive). ~ coercitivă - sancţiune de drept penal care conduce la o privare sau restrângere de bunuri (viaţă, libertate, avere etc.). ~ aflictivă - sancţiune care reprezintă întotdeauna o suferinţă pentru cel căruia îi este aplicată."
Art. 184 (alineatul 28) din Codul de Procedură Penală "Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, în condiţiile art. 72 din Codul penal."
În Decizia nr. 527/2015, publicată în Monitorul Oficial, Curtea Constituțională a retinut că "internarea nevoluntară, prin natura sa, fără a constitui o sancțiune privativă de libertate, reprezintă o masură care privează de libertate persoana internată nevoluntar, în sensul că aceasta nu are libertatea să părăsească instituția medicală în care a fost internată împotriva voinței sale sau fără consimțământul său"; însă, conform dicționarului juridic și codului de procedură penală, internarea nevoluntară reprezintă o sancțiune supletivă.
Considerați că Curtea Constituțională a procedat corect respingând excepțiile de neconstituționalitate cu privire la legea "sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice"?

https://www.petitieonline.com/......u_tulburri

1 răspuns:
| anonimg a răspuns:

Nimeni nu poate fi internat fara consimtamantul propriu, in afara de cazurile in care pacientul sufera de boli psihice care pun in pericol viata oamenilor.