In toate procesele, inclusiv cele privind mostenirile, cheltuielile de judecata le suporta partea care pierde procesul, indiferent ca este reclamant sau parat.
Daca o parte castiga numai partial atunci cheltuielile se impart proportional intre cele doua parti.
In cazul expus daca o sa castige integral reclamantul atunci paratii o sa fie obligati la plata integrala a cheltuielilor de judecata facute de reclamant. Daca reclamantul castiga doar partial atunci paratii vor fi obligati doar partial la plata cheltuielilor de judecata. Daca reclamantul pierde atunci paratii nu vor fi obligati la plata cheltuielilor.
Alta intrebare: Suntem 3 mostenitori- Procesul a fost inceput pentru ca un membru nu vrea sa ia parte si fara acordul lui nu se poate finaliza. Iar cel care a inceput procesul a dat in judecata persoana cutare ca procesul sa se solutioneze legal fara acordul lui, dar m-a dat si pe mine Desi eu l-a notariat am acceptat partea ce scria pe hartia de succesiune si m-am prezentat la judecata (unde ne-au tinut 5 minute )si judecatoarea a citat ca am acceptat tacit. Era necesar ca si eu sa fiu dat in judecata? Sau poate fi vreo smecherie ceva.
Iar la final Legal ar trebui sa suport si eu cheltuieliile judecatei? Adica pana la urma eu am fost de acord cu ce scrie pe succesiune am acceptat oficial.
In proces trebuiau sa fie toti mostenitorii. Daca tu ai acceptat inainte nu vei fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, doar cel care nu a acceptat procedura succesorala la notarul public.
Daca a fost vorba doar de impartirea mostenirii, atunci fiecare isi suporta cheltuielile cu avocatul angajat.
Insa tu vorbesti si despre "alte costuri considerabile", despre a caror natura nu ai spus nimic. Daca acele costuri au fost efectuate pentru intretinerea sau imbunatatirea mostenirii, atunci reclamantul poate cere impartirea acelor costuri, respectiv si cheltuiala cu avocatul angajat pentru recuperarea cheltuielilor facute.
Sa zic pe romaneste e vb de mostenirea unei persoane care a avut 2 copii : Nr.1 e in viata si nr2 care e decedat la care partea se transmite pe linie de succesiune la 2 persoane (eu-am dat acordul ca sunt OK, si inca o persoana care nu vrea sa coopereze)
Iar succesorul nr 1. Nu-si putea lua partea din succesiune pana cand nu accepta toti membrii implicati adica si persoana care nu coopereaza
Asa NR1 a luat un avocat si a inceput prin cale judecatoreasca sa se decida soarta partii pe care o mosteneste persoana care nu vrea sa coopereze. Dar cumva si eu figurez ca parat desi eu am dat acordul meu ca sunt de acord cu ce scrie in succesiune. (asta imi ridica semne de intrebare daca era necesar sau e altceva la mijloc)
Pana acum numa Nr1 a platit ca el a inceput. inclusiv avocatul lui si cheltuieli cu actele la notariat, Eu am dat acordul ca sunt de acord nu am nimic de comentat nu am avut nici un fel de cheltuieli Iar persoana cu care nu se poate colabora nu da nici un raspuns sau prezenta la citatiile judecatoresti deci la fel 0 cheltuieli.
Iar Nr1. care a inceput procesul a spus ca dupa ce se solutioneaza prin judecatorie partea celui care nu vrea sa colaboreze, iar eu voi primi partea mea o sa trebuieasca sa platesc inapoi lui jumate din cheltuieliile pe care le-a avut -> Si asta intrebam daca dpdv legal sunt obligat sa platesc sau nu inapoi jumate din cheltuieli
Cheltuielile succesorale (daca succesiunea nu s-a facut in 2 ani dupa deces) sunt mari, aproximativ ca si cele de la vanzare-cumparare imobil. Aceste cheltuieli se suporta de mostenitori in functie de cota parte /valoarea mostenita.
Cine n-are bani sa plateasca cota lui de taxa de mostenire poate ajunge la intelegere cu careva din ceilalti mostenitori, sa-i cedeze o parte din partea lui, in contrapartida cu suma pe care ar trebui s-o suporte.
Costurile le plateste cel care pierde procesul la modul general, in cazul acesta particular al dezbaterii mostenirilor nu-s asa sigur.
La finele procesului instanta stabileste cum se impart cheltuielile. Nu trebuie sa se certe iarasi partile intre ele si pentru asta. Daca cumva nu s-a stabilit, cel ce a deschis procesul, plateste.
Nu cred ca s-a inteles, deci la o mostenire sunt implicati 3 persoane cu cote diferite, dar o persoana nu vrea sa ia parte nicicum, nici sa renunte Asa unu din mostenitori a luat un avocat si a dat in judecata pe ceilalti 2 (desi dintre cei 2 unul-adica eu am acceptat oficial, cu semnaturi ce scrie pe mostenire). Costurile deja au fost achitate de cel care a initiat procesul dar e greu sa se solutioneze mai dureaza si costurile cresc.
Cel care a initiat procesul a spus ca la urma cand se rezolva isi va lua inapoi jumate din costuri de judecata din partea mea. Si ma intreb exista vreo lege de genu sau e mai degraba la intelegere personala
Ba, am inteles desi nu stiam unele amanunte.
"Cel care a initiat procesul a spus ca la urma cand se rezolva isi va lua inapoi jumate din costuri de judecata din partea mea."
Nu e nici o lege. El poate cere asta in instanta. Iar instanta hotaraste.
Insa nu stiu cum va primi mostenire cea de a treia persoana daca nu participa la proces. Nu se considera renuntare?
"eu am acceptat oficial, cu semnaturi ce scrie pe mostenire"
Sa inteleg ca s-a dezbatut succesiunea la notar dar unul nu este multumit de cat a primit si a deschis proces?
sabin89 întreabă: