| cocolina a întrebat:

Intra Romania in faliment sau mai poate fi salvata?

Răspuns Câştigător
| Instinkt a răspuns:

Romania momentan nu e in faliment dar nici mult numai are... Faza e ca o sa se scumpeasca toate ca sa platim noi imprumutul care l-au loat retardatii. Mai am ceva de adaugat banii pe care i-au imprumutat n-au ajuns la popor si s-au impartit intre parlamentari.
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!

Cu respect T. G. A. (Tupeu De Golan Adevarat)

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu va intra in faliment, insa se va indatora in continuare mult peste limita si chiar mult peste nevoi. Pentru cine nu stie, in anul de criza 2009 statul a cheltuit cu 16% mai multi bani decat in anul 2008, spunandu-ne continuu ca nu sunt siguri ca au bani de salarii.
@Slavic - poate vorbele celor doi sunt scoase din context si putin alterate, daca sunt adevarate sunt doar niste insiruiri de ciudatenii si inexactitati. Mai concret ni se vorbeste despre "cea mai mare criza" ca despre un nenoroc, despre necesitatea de a trage concluzii atunci cand altii diseca criza incercand sa identifice cauze si solutii. Daca oamenii acestia spun adevarul, BNR s-a trezit cam tarziu (dupa circa un an) sa identifice mijloacele prin care pot reorienta activitatile economice, iar daca va dura inca un an sa implementeze aceste masuri, stim deja ce se va intampla. Interesant este de spus si ca pozitia d-lui Rares vine in contradictie cu declaratiile presedintelui, care a afirmat ca nici el si nici BNR nu si-au propus sa lupte cu criza.
Iar ce urmeaza este si mai hilar - se sugereaza ca angajarea a 25000 de oameni a caror pregatire nu a fost verificata a dus la blocarea sistemului de creditare. Acei 25000 de oameni nou intrati in sistem nu au fost altceva decat niste executanti. Ei au vandut produsele care le-au fost puse la dispozitie, pregatirea lor nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat ulterior. In schimb ar fi interesant de revazut demersurile Institutului Bancar Roman sau macar niste semnale de alarma pe care acesta le-a tras in perioada in care exploda creditarea. Nici acum probabil nu a inteles ca in Romania criza nu a fost generata de inmultirea creditelor neperformante (cum a fost cazul SUA) ci dimpotriva, in cea mai mare parte se datoreaza stoparii creditarii.
Si probabil pentru a pune capac, in final este si foarte optimist, bazandu-se pe faptul ca daca altii intrati mai adanc in hazna au scapat, vom scapa si noi, indiferent ce facem. Sa le spuna asta islandezilor, ba chiar si grecilor, ucrainienilor sau ungurilor. Asta lasand la o parte faptul ca in timp ce tarile de care vorbeste dansau pana in 2008 in jurul haznalei, noi incercam din rasputeri sa ne mentinem la suprafata. Nu e totuna sa fii afara si sa te murdaresti pe talpi, sau sa fii deja bagat de jumatate si sa incepi sa te scufunzi.

| elena a răspuns:

Faliment = Moarte, vai de Romania, vai de noi!
@Unstopable mai crezi in minciunile spuse, scrise sau nescrise?

| myrazvy a răspuns:

Momentan o tara UE nu poate da faliment, de fapt o tara nu e o societate. Putem scapa de criza numai atunci cand scapa si marile puterii ale lumi. Totul pleacca de sus, daca sus e bine e bine si jos.
sa speram ca IN 2011 VOM TRAI MAI BINE, si totusi sa nu ne plangem de mila, ca alte tarii sunt mai rau ca noi, analizati tarile din Africa, e grav

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Conteaza?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Romania e de *** si e trist.

| Slavic a răspuns:

Romania nu va intra in faliment.

Pitesti. 2 septembrie 2009. CJ Arges.
Vasile Secares profesor Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (S. N. S. P. A.) si colaborator al Institutului Bancar de pe langa Banca Nationala a Romaniei si presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, au participat la o conferinta de presa in care a fost anuntata conferinta din 10 septembrie, ce va fi organizata la C. J. Arges de catre Institutul Bancar Roman, conferinta intitulata "Programul si masurile anti-criza dupa prima etapa a monitorizarii acordurilor cu F. M. I. si Comisia Europeana. Lungul drum spre redresarea economica. Ce asteptam de la Guvern, B.N.R. si banci?". Petru Rares sustine ca aceasta a noua conferinta regionala va transforma Pitestiul, pentru o zi, in centrul dezbaterilor economice, fiind o ocazie pentru a aduce in fata comunitatilor si a institutiilor bancare din fiecare zona, problemele care privesc criza economica si evolutiile in privinta sistemului bancar din Romania, modificarile si dificultatile prin care trece sistemul bancar si de adaptare la realitatile economice. "Incercam sa prefiguram drumul spre redresare economica in urmatorii ani. B.N.R. va veni cu o analiza a modului in care trebuie sa se reorinteze activitatile economice in conditiile acestei crize si a deficientielor cresterii economice putin cam artificiala din ultimii ani. Vor veni si reprezentanti ai Eximb Bank si C. E. C.- singurele institutii bancare cu capital majoritar de stat. Suntem in situatia in care ne confruntam cu cea mai mare criza, inca de la inceput. Este intr-un fel un nenoroc pe care il avem. Traim si consecinta retragerii acestei mari intrari de capital de pana acum. A venit momentul sa tragem concluzii din aceasta criza. In alte tari aceste crize au fost disecate la fibra, pentru a se intelege ce se intampla", a precizat Rares.
Bancile isi vor restrange considerabil activitatea
Directorul Institutului Bancar Roman a aratat si ca, dupa o crestere spectaculoasa a numarul de unitati si a angajatiilor din ultmii doi ani, in sistemul bancar a inceput si se va accentua o ajustare impusa de criza economica. Astfel, pana in 2007-2008, sistemul bancar a inregistrat o crestere spectaculoasa: 71. 722 angajati in 5762 unitati teritoriale in 2008 erau datele din 2008. In ultimii trei ani au fost angajati 25. 000 de oameni, a caror pregatire era prea putin verificata, si asta se vede acum, cand sistemul de creditare se confrunta cu un blocaj. Desi criza era evidenta din 2007, s-au angajat peste 17. 000 oameni si au fost deschise 1000 de noi sucursale. La sfarsitul lui iunie insa, anul acesta, s-a ajuns la 7000 unitati bancare si 69210 angajati. Sistemul bancar in sine, numarul de angajati, profitabilitatea toate au inceput sa se restranga si se face o reajustare la conditiile economice prin care trecem. Aceasta ajustare, sustine Rares, se va accelera in perioada urmatoare. Presedintele Institutului Bancar Roman este destul de optimist si crede ca nu exista pericolul ca Romania sa intre in faliment, chiar daca banii care au venit, in conditii avantajoase in contextul dat prin imprumutul de la Fondul Monetar International nu au fost folositi cu precadere pentru revitalizarea si cresterea productiei. Motivul este simplu: altii sunt mai adanc intrati in hazna decat noi, iar daca ei nu sunt lasati sa intre in faliment, nici noi nu vom ajunge acolo

| hugo a răspuns:

Romania este o tara pierduta de mult, ce sa mai salveze... ns cum drc de criza se simte numai la omul de rand, cei care dorm in casa poporului nu o simt...thinking sa incercam sa dormim si noi acolo sa vedem cum o sa ne fie dupaceea!

| SuKi2KirAi1 a răspuns:

O va salva cineva