| sabin89 a întrebat:

Între Maniu, Brătianu și Vaida-Voevod (doar între aceștia trei) pe care îl vedeți ca având mai mare merit legat de actul Unirii?

4 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Noi am avut un tratat de alianta cu Marea Britanie, Franta si Rusia, care prevedea ca dupa victorie vom primi Transilvania pana la Tisa, Banatul pana langa Belgrad si Bucovina. Cum noi am iesit din alianta prin pacea cu Germania, pace separata, nu am participat la negocierile de pace. Am primit Transilvania si Banatul cu suprafata pe care o detinem si acum, datorita principiului nationalitatilor, care a fost conditia pusa de SUA, si potrivit dorintei majoritatii populatiei din aceste provincii, care nu era sa prefere sa faca parte din statele nationale Ungaria si Serbia, cand ei erau romani. Ce treaba are aici si ce merit ar putea avea Bratianu, care a fost la Paris pretinzand ca participa la negocieri neoficiale, dar care cand a vazut ca Romania nu va obtine nimic peste principiul nationalitatilor s-a intors in tara? Ce merit are privind Unirea Maniu, de altfel un mare fruntas al nostru, al romanilor transilvaneni, care la adunarea de la Alba Iulia a intrebat ce se va intampla in cazul unirii cu etnicitatea specifica romanilor transilvaneni? Pana la urma, unirea fara conditii au cerut-o social democratii, potrivit principiilor lor. Si Vaida-Voevod, ce cauta aici? A votat si el Unirea, pe 1 Decembrie 1918, si atat.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Atunci, pe cine îl vezi tu ca având un merit deosebit?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Parerea mea este ca, odata ce a invins Antanta, Romania lua Transilvania, Banatul si Bucovina. Dar mai cu atat mai mult le lua datorita principiului nationalitatilor impus de SUA, prin presiuni inclusiv amenintarea cu retragerea din alianta. Iar odata ce Rusia a pierdut unele margini ale imperiului, Basarabia nu putea reveni decat Romaniei. Dar cu atat mai mut cu cat Marea Britanie si Franta voiau state cat mai puternice in jurul Uniunii Sovietice. Ce putea sa faca un om ca sa schimbe asta? Nu a fost prin meritul nostru, desi noi am luptat de partea Antantei doi ani. A depins de victoria Antantei si de prabusirea Rusiei.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Așa pare să fie. Ai prins bine contextul istoric.
V-V a făcut mai mult decât să voteze Unirea. El a condus delegația la Conferința de Pace de la Paris din partea Consiliului Dirigent. A contribuit la îmbunătățirea relațiilor cu aliații, în condițiile în care românii trebuiau să facă față ofensivei maghiare: vizite în Franța și la Londra în iarna lui 1920, întâlniri cu Clemenceau și cu Lloyd George, cuvântare în Consiliul Suprem pentru granița de est ș.a. A fost și el cineva. Făcea parte, alături de Maniu, din elita politică ardeleană.