| Nepriceput7 a întrebat:

Intrebare legata din psihologie. Cine a studiat domeniul, cred ca poate sa imi ofere un raspuns bun. Deci m-am tot uitat la experimente sociale pe YouTube, prankuri, chestii de genul asta. Si am observat ca in 99% din cazuri, cand cineva se dovedeste a fi lipsit de caracter (de exemplu experimente sa vada daca o fata e materialista, sau sa vada daca fura banii de la un om orb, stiti si voi astfel de experiemente), dupa ce afla ca e gluma, acei oameni reactioneaza cum sa zic, cu un soi de mandrie nejustificata.

Adica majoritatea cand li se spune "nu sunt orb, dati banii inapoi, a fost un experiment" sau "iesi din masina, am vrut sa vedem daca esti materialista", adica foarte putini sunt ceva gen "ba, ma simt super naspa, am gresit, chiar ma simt prost acum." - majoritatea arunca cu banii, trantesc usa de la masina, comenteaza, devin agresivi.

Vreau sa stiu de ce aceasta atitudine? Eu nu imi explic. Eu daca as fi ca ei si cineva mi-ar expune adevarata mea fata, mi-ar fi super rusine, nu as fi tot eu ala mandru.

Răspuns Câştigător
| DjSannan a răspuns:

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi gasit in teoriile social-psihologice care se concentreaza pe comportamentul uman in situatii sociale.

Un fenomen cunoscut sub numele de "efect de fata", sau "efect de fata publica", sugereaza ca oamenii tind sa se comporte diferit atunci cand sunt subiectii unei observatii publice. In aceste situatii, ei pot fi mai tentati sa adopte comportamente conformiste sau sa isi protejeze imaginea publica, in loc sa fie autentici si sa reactioneze conform propriilor valori si credinte.

In plus, atunci cand sunt expusi la situatii neprevazute, oamenii pot resimti o stare de tensiune sau stres, cauzata de neincredere si incertitudine. Aceasta tensiune poate duce la reactii defensive, cum ar fi furia sau mandria, care ajuta la protejarea imaginii publice si la mentinerea controlului asupra situatiei.

Cu toate acestea, acest comportament nu este universal si poate varia in functie de personalitatea, valorile si credintele fiecarei persoane. Unele persoane pot fi mai sensibile la influentele sociale si pot fi mai susceptibile de a se conforma la asteptarile si normele grupului, in timp ce altele pot fi mai independente si mai putin afectate de acestea.

In concluzie, reactia unei persoane la un experiment social poate fi influentata de mai multi factori, incluzand efectul de fata publica, tensiunea si stresul, precum si personalitatea, valorile si credintele individuale

4 răspunsuri:
| troleibuz a răspuns:

Mie mi se pare logic că dacă sunt lipsiți de caracter nu o să le fie rușine de ce au făcut. Dacă aveau rușine, nu o făceau de la bun început.
Dar 99% din ele sunt regizate și reacțiile sunt exagerate pentru a ține oamenii în fața ecranelor.
Mi se par o prostie imensă prank-urile.

| carevaescu a răspuns:

Tu chiar crezi tot ce vezi pe YouTube?
Acei YouTuberi (si YouTube) ar fi fost dați în judecată de atât de mulți oameni...
Asa ca nu crede toate aceste mici filmulete. Enjoy them, si cam atat.

Citeste despre legea despre filmarea oamenilor și difuzarea materialului, daca te tentează vreodată sa sa faci si tu filmulete du "experimente sociale"

Răspuns utilizator avertizat
suntserios
| suntserios a răspuns:

"experimente sociale pe YouTube"

buna asta.