| SaveTheNature a întrebat:

Intrebare pentru oameni culti! (pentru cunoscatori)!
Pentru cei care,cunosc istorie,geografie, sociologie, psihologie, filozofie!
Care sunt cele mai importante motive pentru care romanii NU ar trebui sa plece din Romania(ps: motivele pentru care AR trebui sa plece le stiu deja)

Răspuns Câştigător
| Hmmmm a răspuns:

Romania nu este reprezentata de cei ce marsaluiesc peste hotare, asadar, romanii, nu pleaca din cauza Romaniei; pleaca din cauze personale. Daca e sa-ti dau un raspuns cult, desi sunt un mediocru, iti spun ca motivele pentru care un roman ar trebui sa ramana in tara lui sunt in aceeasi ordine de idei cu ale unui neamt, englez, spaniol, care opteaza pentru a ramane in repaus.

| SaveTheNature explică (pentru Hmmmm):

Sunt de acord cu tine. Frumos raspuns. Insa as mai avea o intrebare.
Daca ar avea posibilitatea ( bani de bilet, pe cineva in afara, etc) -cati romani ar parasi Romania si cati ar ramane in Romania, Ce parere ai?

16 răspunsuri:
| Paulla a răspuns:

Ce mă enervează generalizărilea astea. Pentru tine poate să fie motiv 'iubirea de patrie', eu n-am aşa ceva, deci pentru mine nu-i. La fel şi în întrebarea ta antecedentă, dacă tu consideri că te-ai simţi mai bine în România şi că ai motive pentru care să te întorci de ce contează ce cred eu?

| mixxjim a răspuns:

Da, nu poti sa judeci si sa generalizezi. fiecare are motivele sale pentru a nu pleca, la fel cum au motivele lor pentru a pleca. personal nu sunt de acord cu plecatul, cum au plecat si pe vremea lui ceausescu multi si dupa ce a picat au venit in tara si au inceput sa spune ce dizidenti au fost ei si cat au suferit ei... mie mi se pare cumva lasitate. in loc sa stam aici sa le dam astora un branci definitiv sa putem trai cum se cuvine in locul nostru, plecam in toate partile, unde deja e caldut si lucrurile asezate de altii, noi nu avem nimic de facut. e usor sa pleci. e greu sa pleci. e greu sa traiesti printre straini, stiu cum e din proprie experienta. cand pleci nu mai esti tu. parca mori si acolo esti un zombi, un zombi disperat pentru ca nu stie incotro s-o apuce, pentru ca nu are pe nimeni acolo, pentru ca aproape toti il desconsidera, indiferent ca-i medic, IT-ist, prostituata sau ciorditor, pentru ca nu mai are o mare parte din suflet, care-i ramane aici orice-ar zice el... pentru ca nu mai sunt acasa nicaieri, nici acolo nu sunt, nici aici nu mai sunt. si daca nu mai ai "acasa" ce mai esti? mi-e mila ca au ajuns atat de multi prigoniti si injositi si jigniti de toti - si stiu foarte bine ca acei "civilizati occidentali" nu sunt cu nimic mai presus ca noi, chiar dimpotriva. acum ce sa spun, sa ne-apucam sa povestim istorie, filosofie, geografie etc - nu cred ca tine cuiva de foame vreun motiv "cult", nu tine de foame niciun alt fel de motiv de altfel, dar motivele pentru care eu consider ca nu trebuie sa plecam tin strict de "suflet" si de ceea ce suntem si reprezentam pentru noi insine si pentru cei apropiati.

| SaveTheNature explică (pentru mixxjim):

Frumos raspuns. Chiar imi place. Esti in acelasi ton cu mine. Imi place cum gandesti. Si daca se poate as vrea sa-mi raspunzi la o intrebare. Dar sincer. Daca da, de ce da? Daca nu, de ce nu?
Daca ai avea ocazia sa pleci, ai mai pleca in ocident?

| mixxjim a răspuns (pentru SaveTheNature):

Nu as mai pleca tocmai ca stiu cum este si pentru ca am ajuns la concluzia ca banii nu pot "plati" totul - cu siguranta nu pot plati sufletul si zbuciumul lui, si dorul - dorul de tot. stiu ca unii ar spune ca astea-s prostii, dar asa cum a spus si michael mai sus, motivele sunt in fiecare dintre noi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bate vântul prin ogradă, o, dragă! See? "O, dragă" - "ogradă". Mno, eu am o slăbiciune pentru limba română și-i dezaprob vehement pe neinstruiții care spun c-avem o limbă rigidă și greoaie. E-o limbă grea, fiindcă atârnă greu, dar rigidă nu e, în niciun caz, probabil vă referiți la nevestele voastre, dar ați uitat să adăugați un f. E o limbă bogată și ofertantă, ca limba lui Ion din bancul ăla clasic: cât ai degete și limbă, legea țării nu se... Îl știți. Dar vezi tu, măi, PeaceInHeaven, ăsta e un motiv 100% personal pentru care mi-ar fi greu în străinătate, dac-aș pleca (fiindcă nu e un motiv care să mă împiedice să plec de aici, dacă se ivește ocazia). La fel cum vor fi toate care au vreo relevanță. Argumentele generaliste de natură istorică, patriotică, filosofică și așa mai departe pălesc în fața zgomotului unui stomac gol sau a unei vieți chinuite - dar stai, că ziceai că motivele pentru care ar trebui să plecăm le știi deja. Eu sincer vreau să nu plec, dar nu mă va opri de la asta niciun munte sau Dunăre sau un Mihai care n-a fost atât de Viteaz pe cât ne place nouă să credem. Și nici Tracia nu-i leagănul civilizației, nici apa caldă n-a fost inventată de noi. Astea-s doar povești pe care unii se leagănă seara, ca autiștii în propria lume, ca s-adoarmă mai ușor.

| mixxjim a răspuns (pentru anonim_4396):

Absolut pe langa subiect dar ca o mentiune la o mentiune din raspunsul tau - stiai la limba romana e considerata limba rara? laughing de faimosii inteligenti ai occidentului. si multi minunati inteligenti ai occidentului m-au intrebat ce limba vorbim happy

| SaveTheNature explică (pentru anonim_4396):

Deci motivele pentru care NU pleci sunt:? scuzebig grin

| anonim_4396 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Principalul motiv pentru care nu plec acum e că-s destul de tânăr, deci aștept măcar să-mi termin studiile. Apoi, sunt de-abia la început, deci de ce-aș renunța când de-abia am început? Mai sunt mofturi: eu aș prefera să plec de aici la braț cu o româncă gingașă, pentru că, așa cum am spus mai sus, am o slăbiciune pentru limba română și aș prefera ca măcar acasă s-o aud și s-o pot vorbi. Pe lângă familie, pe care aș lăsa-o cu greu, dar tot nu ar fi un motiv hotărâtor pentru care NU aș pleca pe viitor.

| raducumatei a răspuns (pentru SaveTheNature):

Draguto,esti prea desteapta pentru noi astia incultii care am ramas in tara asa ca nu ne mai plictisi cu intrebari tale fa-ne un bine, ramai te rog acolo unde esti. Vrei sa filozofezi, sa socializezi sau altceva ce on line in nici un caz nu poti obtine, gaseste alta modalitate alta solutie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru mixxjim):

Mulți profani din străinătățuri confundă româna cu portugheza, din câte am văzut. Nu știu dacă tu ești ironic când vorbești de "minunații inteligenți ai Occidentului" sau chiar ai discutat cu somități intelectuale din Vest care te-au întrebat asta. Trebuia să le spui și tu: it's complicated...laughing Fiindcă tocmai așa e, limba română e cea mai pură îmbârligătură, ca s-o ard oximoronic.

| SaveTheNature explică (pentru raducumatei):

Nu ai intees intrebarea.

| SaveTheNature explică (pentru raducumatei):

Iubesc ROMANIA

| michael5813 a răspuns:

Raspunsul la o asemenea intrebare este mult prea lung daca e sa dau un raspuns complet asa ca am sa ma rezum la un fel de joc al imaginatiei : auzim foarte des : tara de rahat! tara de banditi si violatori! si cate si mai cate, culmea, afirmatii facute chiar de romani! uite hai sa ne imaginam ca toti romanii ne mutam in... Germania iar germanii toti in Romania! ce o sa faca romanii dupa ce vor fi in Germania? vor spune : Germania e o tara de rahat!? sau germanii vor spune Romania este o tara de rahat!? dat fiind ca au facut schimb de tari! eu am convingerea ca germanii ar face din Romania o tara la fel de puternica cum e si Germania iar natia asta a dovedit ca poate prin cei care au locuit aproape 1000 de ani in ardeal! totul se rezuma la proverbul bine cunoscut "omul sfinteste locul "! motivele le cautam fiecare in noi insine!

| Serenade a răspuns:

Ceri imposibilul, istoric suntem mizerie barbara, geografic e cat de cat bine, dar pamanturile noastre devin sterpe in 50 de ani. Stiu si eu, ramai aici ca sa nu te plictisesti intr-o viata prea comoda, o viata fara griji parca te indeamna la sinucidere. Ce imi place mult aici, este ca multi oameni sunt mereu activati pe modul supravietuire si nu traire.
Ma rog, scuze ca am raspuns, nu sunt academicianul cerut de tine.

| Digale a răspuns:

Si ce folos sa fii cult sa iti cunosti tara daca tot aici "mori de foame".Eu cred ca faptul ca a batut Stefan cel Mare in Batalia de la Vaslui, sau ca avem o tara frumoasa dpdv geografic etc nu impiedica pe nimeni sa plece din Romania.Consider ca motivele principale pentru care sa ramai ar fi: familia, prieteni, copilaria (lucrurile ce implica sentimente ) nu cultura