| maria912013 a întrebat:

Intrebarea mea, sau mai bine zis nelamuririle/framantarile mele sunt de natura juridica si am sa le postez in speranta ca un avocat sau cineva in cunostinta de cauza poate sa imi raspunda la intrebare.Prietenul meu este arestat pentru lipsire de libertate (impreuna cu alti 3 prieteni). Aceasta fapta a fost savarsita in februarie si "sechestrarea"a durat aprox.2h.Pun ghilimele, pentru ca numai sechestrare nu a fost.Insa din pacate, autoritatile o percep ca fiind, si prietenul meu isi petrece tineretea in spatele gratiilor.Dosarul este pe fond, inca nu s-a dat pronuntarea, urmeaza a fi audiati martorii.Partea vatamata a declarat ca prietenul meu nu i-a facut nimic, ci dimpotriva chiar l-a ajutat(in schimb ce ceilalti"prieteni" l-au legat, calomniat etc.). De asemenea partea vatamata nu are martori si nu s-au gasit semne medico-legale ca ar fi fost legat cu o sfoara.Cu toate ca a declarat in favoarea prietenului meu, a fost prezent si este considerat ca facand parte din grup infractional.Nu mi se pare corect ca el sa stea in inchisoare pentru prietenii lui care intr-adevar poate sunt vinovati.Cum credeti ca se va finaliza acest dosar? Avem un avocat, destul de popular in orasul nostru, insa in fiecare zi imi zice acelasi lucru:ca va fi bine, ca el vrea sa-i achite, ca in cel mai rau caz va primi 2 ani cu executare. Dar de ce sa primeasca 2 ani daca el nu i-a facut nimic partii vatamate? Nu mai stim ce sa facem si cum sa procedam.parintii lui sunt bolnavi, tatal-cancer, mama-operata de inima. un sfat ar fi bine primit, din partea oricui...

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Prietenul tau a gresit, nu trebuia sa participe la sechestrare. Participand a fost de acord, chiar daca numai tacit si, din ce spui, nu rezulta ca ar fi insistat pentru eliberarea victimei, astfel ca este si el vinovat, chiar daca nu ar fi socotit autor ci numai complice. Aportul si vinovatia fiecaruia in comiterea faptei o va stabili, in concret, instanta de judecata, in baza tuturor probelor administrate la dosar si, in functie de aceste constatari, va aplica pedepsele.
freewoman a prezentat continutul infractiunii si, aproape sigur, fapta va fi incadrata la alin.2(pedeapsa fiind inchisoarea de la 7 ani la 15 ani), deoarece a fost savarsita de 4 persoane (legea spune ca "de doua sau mai multe persoane impreuna).
Daca victima isi mentine declaratia, ca prietenul tau nu a participat efectiv la imobilizare si sechestrare si ca s-a purtat frumos, atunci o sa beneficieze de circumstante atenuante si pedeapsa aplicata o sa fie sub minimul legal. Cat anume o sa fie este greu de spus, chiar pentru cineva care ar cunoaste bine dosarul, ori nu este cazul nostru. Numai bine!

| maria912013 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru raspuns.Insa,la ce va referiti prin a insista pentru eliberarea victimei? Daca victima ar declara,de exemplu,ca a vrut sa-l elibereze insa ceilalti s-au opus,ca a vrut sa sune la politie,insa nu avea telefonul la el iar ceilalti nu l-au ascultat, l-ar ajuta cu ceva? In fond, asa s-au petrecut lucrurile si asa a si declarat partea vatamata.insa instanta nu prea a bagat de seama.Asta nu inteleg, de ce este bagat in aceeasi oala cu ceilalti.

| maria912013 explică (pentru maria912013):

@Ioandelasal

| Ioandelasal a răspuns (pentru maria912013):

A insista pentru eliberarea victimei inseamna ca prietenul tau a cerut, in mai multe randuri, celorlalti faptasi, sa elibereze victima.
Sigur ca daca victima declara, asa cum ai spus, o sa-l ajute la dozarea pedepsei. Daca ar spune ca a si vrut sa plece din locul unde a fost sechestrat, dar nu a fost lasat de ceilalti faptasi, ar fi si mai bine, ar insemna ca a vrut sa nu mai participe si atunci ar putea fi absolvit de vina si nu ar fi pedepsit. In mod normal instanta ar fi trebuit sa ia in considerare si sa consemneze declaratia victimei. Avocatul prietenului tau ar fi trebuit sa insiste in acest sens si daca tot nu ar fi fost luat in considerare sa depuna note de sedinta. Se mai poate si ca victima sa mearga la un notar public si sa dea o declaratie, autentificata de notarul public, pe care avocatul s-o depuna la dosar.

| maria912013 explică (pentru Ioandelasal):

2 ani cu suspendare :-)

14 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Domnisoara,in timp ce noi mincam fara rost si fara a ne fi foame, justitia isi face treaba pe baza de probe.Prietenul tau e un golan ca si prietenii lui, au savirsit fapta impreuna si deci trebuie sa plateasca.Imi pare rau pentru sentimentele tale meschine pentru un infractor de drept comun dar asta este. Orienteaza-ti sentimentele spre tocilari dar cred ca este imposibil odata ce ai "alte aspiratii". Prietenul tau cu toata sleahta lor sint niste dobitoci iar voi, femeile lor, sinteti proastele care spera.Iti admir discretia pentru ca nu ne-ai spus totusi ca cel retinut 2 ore era o Ea.Despre parintii lui nu stiu ce sa spun dar isi merita soarta pentru a fi ocolit pedepsele pentru copil cind se impuneau la timpul lor.

| maria912013 explică (pentru harciog):

@harciog,cel retinut este un EL si are cu vreo 30 kg in plus fata de prietenul meu si mai inalt cu vreo jumatate de metru,ca sa iti faci o idee. Fapta nu a fost chiar asa de grava,acum isi da si el seama, insa nu poate schimba mare lucru pentru ca ar intra el la marturie mincinoasa... oricum, multumesc pentru raspuns. (el- partea''vatamata'')

| harciog a răspuns (pentru maria912013):

Categoric ca fapta nu a fost asa grava si singura cauza este ca-l iubesti.

Nu are nicio relevanta faptul ca-l iubesc cu subiectul pe care l-am abordat. Putea fi vorba de frate, amic sau tata.

| harciog a răspuns (pentru maria912013):

Ei bine, inseamna ca ai dreptate dar singura rezolvare este ca trebuie sa te duci in fata instantei, sa ingenunchezi si sa ceri clementa pentru golanul tau demonstrindu-le nevinovatia cu vorbe goale.

2 ani cu suspendare ha hawinking

2 ani cu suspendare pentru ''golanul, infractorul ''si toate apelativele pe care vrei sa i le mai asociezi..HA HA

| fulgerul a răspuns:

Complice la fapta cu o oarecare indulgenta a judecatorului.Pacat ca se ajunge aici. Poate de aici inteleg si altii ce inseamna un anturaj dubios.

| freewoman a răspuns:

Nu are relevanta penala timpul sau locul savârsirii faptei. Astfel, subiectul pasiv poa­te fi lipsit de libertate în propria sa locuinta sau în alt loc, pe timp de zi sau de noapte. De asemenea, nu intereseaza mijloacele folosite de faptuitor, care poate utiliza forta, constrân­gerea, inducerea în eroare etc. Totusi, daca mijlocul utilizat de faptuitor consti­tuie prin el însusi o infractiune, vor fi aplicate regulile de la concursul de infractiuni.

Nu intereseaza nici daca victima a avut parte de un tratament bun, civilizat ori i
s-a aplicat un tratament dur, în aceasta ultima situatie putându-se retine o cir­cum­stan­­ta agravanta
Savârsirea infractiunii de doua sau mai multe persoane împreuna reprezinta o alta forma agravata de comitere a faptei. Fapta dobândeste un pericol sporit când este realizata în aceste circumstante, deoarece prezenta mai multor persoane care ac­tio­nea­za împreuna este de natura sa faca mai dificila rezistenta victimei, sa o inti­mideze, pe lânga faptul ca aceasta cooperare mareste îndrazneala faptuitorilor. Nu intereseaza daca printre cei care actioneaza împreuna se gaseau si persoane care nu raspund penal, deoarece legea are în vedere numai o cooperare materiala.
În modalitatea simpla sau tipica, lipsirea de libertate în mod ilegal se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 10 ani. În formele agravate, fapta se pedep­seste, dupa caz, cu închisoare de la 7 la 15 ani [alin. (2) si (3)] si 7-18 ani [alin. (4)]. Daca faptele prevazute în alin. (1)-(4) se savârsesc de o persoana care face parte dintr-un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani, în cazul alin. (1), închisoarea de la 7 la 18 ani, în cazul alin. (2) si (3), închisoarea de la 10 la 20 ani, în cazul alin. (4).

| maria912013 explică:

@harciog,cel retinut este un EL si are cu vreo 30 kg in plus fata de prietenul meu si mai inalt cu vreo jumatate de metru,ca sa iti faci o idee. Fapta nu a fost chiar asa de grava,acum isi da si el seama, insa nu poate schimba mare lucru pentru ca ar intra el la marturie mincinoasa... oricum, multumesc pentru raspuns.