Sigur ca puteti, sunteti rude de gradul VI si va puteti chiar casatori, atat civil, cat si religios, cel putin daca apartineti Bisericii Ortodoxe Romane.
S-ar putea casatori doar pentru cazuri bine intemeiate. E posibil ca instanta de tutela sa nu permita acest lucru.
Nu este adevarat, prevederea este pentru rudele de gradul IV (veri primari), ori cei indicati sunt rude de gradul VI.
Conform Codului civil, citez:
"ART.274.Interzicerea cãsãtoriei între rude
(1) Este interzisã încheierea cãsãtoriei între rudele în linie dreaptã, precum şi între cele în linie colateralã pânã la al patrulea grad inclusiv.
(2) Pentru motive temeinice, cãsãtoria între rudele în linie colateralã de gradul al patrulea poate fi autorizatã de instanţa de tutelã în a cãrei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea. Instanţa se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens."
Daca au 18 ani, nu are ce cauta institutia tutelara. Daca unul din ei sau ambii nu au 18 ani se pot casatori legitim doar in cazuri exceptionale. Daca au 16 ani pot fi impreuna neoficial.
Din punct de vedere religios casatoria nu se face pana la gradul IV, in care se incadreaza verisorii primari.
My bad, instanta de tutela si de familie. Dar da, nu stiam eu ce inseamna var de al doilea. Oricum, casatoria religioasa nu se celebreaza legal(teoretic) inainte de casatoria civila.
Daca nu cunoastemi prevederile legale ar fi bine sa ne abtinem in a da sfaturi.
Tu gresesti cu termenii.
Exista doua notiuni dinstincte care definesc doua organisme dinsincte.
1. Autoritatea tutelara care face parte si se subordoneaza organelor administratiei locale si judetene.
2. Instanta de tutela (nu si de familie cum zici tu), care este componenta a instantelor de judecata.
Casatoria inainte de 18 ani este autorizata de instanta de tutela, unde poate fi parte si autoritatea tutelara.
Dar eu nu am spus nimic de autoritatea tutelara.
In esenta raspunsul meu a fost gresit pentru ca nu am inteles ideea de veri de al doilea.
In legatura cu instanta de tutela si de familiei, in principiu poate fi gresit stricto, sensu, nu si lato sensu. Pentru ca reglementarea generala din materia persoanelor prevede si doar denumirea de instanta de tutela si familie.
Raspunsul meu se referea -in mod gresit aplicabil situatiei de fata- interdictiei casatoriei intre rude.
Oricum, practic discutia privind denumirea instantei e superfluua din moment ce nu avem astfel de instante in concret si competenta se realizeaza mai degraba dupa criteriul material.
Una este instanta de tutela si alta cu atributii in domeniul familiei.
Desi nu aveminstante definite in organigrama - asa cum nu avem nici instante de contencios definite -, incepand cu tribunalele se formeaza complete speciaizate in tutela.
Https://customercare.23andme.com/......ationships
Am o verisoara de-a doua, daca am dori sa avem o relatie, ne putem chiar casatori legal. Avem in comun 2.6% din ADN.