| LanguageMaster a întrebat:

Judecătorii, pe lângă salariu, pot obține legal și alte venituri?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, pot obtine, dar numai din functii didactice, conform L.303/2004, rep. in 2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 5.(1) Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, aşa cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare.
  (2) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii.
(3) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate sunt obligaţi să dea, anual, o declaraţie pe propria răspundere în care să menţioneze dacă soţul, rudele sau afinii până la gradul al IV-lea inclusiv exercita o funcţie sau desfăşoară o activitate juridică ori activităţi de investigare sau cercetare penală, precum şi locul de muncă al acestora. Declaraţiile se înregistrează şi se depun la dosarul profesional.
ART. 8.(1) Judecătorilor şi procurorilor le este interzis:
  a) să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
  b) să desfăşoare activităţi de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de alta natura;
  c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi, instituţii de credit sau financiare, societăţi de asigurare/reasigurare, societăţi naţionale sau regii autonome;
d) să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.
  (1^1) În cazul dobândirii, prin moştenire, a calităţii de asociaţi sau acţionari la societăţi, instituţii de credit sau financiare, societăţi de asigurare/reasigurare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome, magistraţii sunt obligaţi să ia măsurile necesare, astfel încât această calitate să înceteze în termen de maximum un an de la data dobândirii ei efective.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. c), judecătorii şi procurorii pot fi acţionari sau asociaţi ca urmare a legii privind privatizarea în masa."

3 răspunsuri:
| T0K3N a răspuns:

Da

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Da. Legea 303/2004: Art. 5. - (1) Funcţiile de judecător, procuror, magistratasistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii.

| gogu220 a răspuns:

Da.
Dacă au un solar cu roşii în spatele curţii.
Adică la ce salarii au nu crezi că le ajunge?
Sau sunt în urmă cu rata la bancă şi vine executorul...