| SingleForOne a întrebat:

La ce autoritate se reclamă faptul că un angajator pune un minor să lucreze? Cum se formulează raportarea?

De exemplu, un părinte are afacerea lui, și pune propriul copil să-l ajute la diverse treburi în afacere, evident, la buna înțelegere și fără un contract (deși, nici nu s-ar putea).

17 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Chiar n-ai problemele tale si vrei sa te bagi in treburile altuia?
Faptul ca un parinte isi pune copilul sa lucreze, dupa puterile lui, este un lucru bun, bineinteles daca asta nu impiedica dezvoltarea fizica si psihica a minorului, copilul va fi mai bine pregatit pentru viata decat unul crescut in puf.
Am lucrat in gospodarie de pe la 5-6 ani, diverse munci agricole si in ingrijirea animalelor si n-am patit nimic.

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

Nu mă interesează ce fac în familie, dar cât timp este un magazin, oamenii din înăuntru lucrează ca și angajați sau ca asociați. Nu ar avea importanță ce face, cât timp face toate treburile, normal, menite unui angajat sau unui asociat autorizat al firmei, inclusiv cărat produse voluminoase și cutii grele. Nu așa se procedează, în mod legal, vorbind de afaceri. Asta dacă cineva nu se deranjează de amenzi și dosar penal.
Ce fac ei în gospodărie, nu mă interesează, dar nu mi se pare normal ca într-un magazin (o afacere construită pe anumite legi, și alte legi legate de drepturile omului, etc), să fie un băiețel de 7-10 ani, să facă treabă ca un angajat.
Cât despre "băiatul să moștenească afacerea", o să discute când va avea drepturi depline.

| LisaJulie a răspuns:

Ajuta-ti părinții pentru ca îți va fi de folos! Poate in viitor vei avea propria afacere

| SingleForOne explică (pentru LisaJulie):

Nu așa se procedează, în mod legal, vorbind de afaceri. Asta dacă cineva nu se deranjează de amenzi și dosar penal.

| romeo78 a răspuns:

Când cineva nu are treabă să se ducă unde vede cu ochii!
Cum a mai spus cineva, ce te mănâncă pe tine că acel patron pune propriul copil la muncă? Sau chiar crezi tu că ești buricul pământului și rezolvi ceva?
NU rezolvi nimic. Patronul va ști cine îi face plângere și îți garantez că nu va uita ce ai făcut.
Apoi, chiar crezi că e primul sau ultimul copil pus la muncă? Nu!
Apoi, dacă copilul merge la școală, ce crezi că îi vor face patronului, în afară de o amendă? Nimic!
Dar, datorită unor "moraliști" ca tine au ajuns copii să facă bulling, să bată profesori, să violeze, să se drogheze, să se prostitueze!
Citește biografiile marilor oameni ai aceste planete, inclusiv marele Alain Delon și vei afla că de copii au muncit, de copii au învățat ce este munca, disciplina, valoarea banilor!
Acum, "nu e voie să bați copilul, nu e voie să îl pui la muncă, la școală profesorul nu are voie să îi facă nimic copilului" și pe urmă ne mirăm că avem analfabeți funcțional, pe loc fruntaș la mame minore, la bulling, la drogați etc.

| FreddieM a răspuns:

Ce vârstă are minorul?
Cheers

| SingleForOne explică (pentru FreddieM):

7-10 ani.

| LisaJulie a răspuns (pentru SingleForOne):

Acum depinde și de ce face! Cara cutii grele?

| SingleForOne explică (pentru LisaJulie):

Nu ar avea importanță ce face, cât timp face toate treburile, normal, menite unui angajat sau unui asociat autorizat al firmei, inclusiv cărat produse voluminoase și cutii grele.

| popapopica a răspuns:

Imi miroase a razbunare.
"pune propriul copil să-l ajute la diverse treburi în afacere, evident, la buna înțelegere. 7-10 ani."
Si crezi ca are salar?
Orice autoritate va rade de tine.

| ninuku a răspuns:

La protectia munci poti sa apelezi daca lucreaza fara contract, de la 15 ani un minor poate sa lucreze cu contract de munca.

| adam7 a răspuns:

Ce treabă ai tu cu familia omului?
Dacă băiatul s-ar simți forțat ar cere el ajutor sau ar refuza munca.
În familie cred ca se aplică alte regulii

| Yurisa a răspuns (pentru adam7):

Un copil de 7-10 nu are capabilitatea asta

| SingleForOne explică (pentru adam7):

Nu mă interesează ce fac în familie, dar cât timp este un magazin, oamenii din înăuntru lucrează ca și angajați sau ca asociați.

| adam7 a răspuns (pentru SingleForOne):

Familia e altceva, poate din acea afacere parintii se întrețin pe ei și pe copil,
Dacă îl trimitea în altă parte să muncească forțat la străini și să ia bani de pe urma copilului, atunci da, era exploatare.

| SingleForOne explică (pentru adam7):

E mult spus "se întrețin" cu profit pe afacere de plus 800.000 Lei, și probabil vreo 10.000-50.000 Lei, venitul familiei... Dar dacă îl trimite la joacă cu alți copii sau să învețe ceva fain, cum ar fi?

| andreispeed250 a răspuns:

Ce ai? Lasa oamenii in pace daca e la buna intelegere ca nu e rea putina munca