| fulgerul a întrebat:

La un moment dat,in cazul unui proces de partaj succesoral,dupa ce se plateste taxa de timbru judiciar si se aduc probe, instanta spune ca trebuie facuta o expertiza.Cine este obligat sa o faca? Reclamantul sau paratul?

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Expertiza este facuta/executa de un expert autorizat! Reclamatul plateste contravaloarea expertizei facute pentru ca el are obligatia de a indica valoarea bunurilor(a masei succesorale).
Din cate stiu, instanta dispune efectuarea unei expertize in cazul in care apreciaza ca fiind derizorie valoarea declarata a bunurilor.

3 răspunsuri:
| YourDeath a răspuns:

Reclamantul trebuie sa o faca, dar paratul poate fi si el de fata.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Expertiza o plateste cel care o solicita sau cel care contesta valoarea masei succesorale, acesta poate fi reclamantul sau paratul.
Daca expertiza este dispusa de instanta, fara a exista una dintre cele doua situatii, atunci instanta poate dispune ca expertiza sa fie platita de una sau alta dintre parti ori sa fie suportata de ambele parti, cate 1/2 fiecare.
Oricum, la sfarsit, cel care pierde procesul va plati toate cheltuielile de judecata, inclusiv expertiza, daca a fost suportata de partea care a castigat.

| BiuL a răspuns:

Regula nu e ca expertiza se plateste de reclamat ori de parat, ci ca expertiza se plateste de cel in favoarea caruia este facuta!
Fara sa mai multe detalii nu imi pot da seama de care parte e vorba in acest caz, oricum cine castiga daca el a achitat si expertiza poate cere la final, ca si cheltuieli de judecata si contravaloarea expertizei.