Legea este foarte clara, la alin.(7) se prevede ca instanta se pronunta privind internarea, respectiv instanta confirma sau nu decizia comisiei.
Eu nu interpretez textele de lege ci le iau așa cum sunt, cuvânt cu cuvânt.
Potrivit alineatului 7 instanța pronunță hotărârea cu privire la confirmarea deciziei de internare nevoluntară, nu cu privire la internarea nevoluntară. Decizia de internare nevoluntară aparține comisiei (vezi alineatele 5 și 6), nu instanței, iar hotărârea instanței este cu privire la confirmarea deciziei comisiei, nu cu privire la decizia comisiei. Este prevăzută doar confirmarea, nu și o alternativă a acesteia, deci instanța se poate pronunța doar cu privire la confirmare. Întrebarea este de unde a apărut "confirmarea".
Dacă legea prevedea "Pana la pronuntarea hotararii instantei cu privire la (confirmarea sau anularea) decizia (deciziei) de internare nevoluntara" era cu totul altceva, acea "confirmare" este în plus dacă nu este prevăzută și alternativa ei.
Se pare ca nu intelegi sau nu vrei sa intelegi. Dupa mine prevederile legale sunt foarte clare si nu dau loc de alta interpretare decat cea expusa. Este problema ta daca vrei sa crezi sau nu.
Interpretarea expusă de tine este eronată. Unde vezi că scrie "instanta se pronunta privind internarea"? Alineatul (7) prevede clar că instanța se pronunță cu privire la confirmarea internării, nu cu privire la internare.
În cazul textelor de legi sau alte acte normative, plasarea greșită a unui cuvânt sau chiar a unei virgule poate schimba total înțelesul textului. Un exemplu edificator în acest sens este un caz din Rusia țaristă, când un om a scăpat de pedeapsa capitală datorită faptului că o virgulă a fost pusă greșit în sentința de condamnare. Intenția judecătorului era de a-l condamna la moarte, sentința fiind pronunțată prin expresia "Să-l executaţi, nu se poate de iertat.". Deoarece virgula a fost pusă după "Să-l executaţi nu se poate", sentința și-a schimbat total înțelesul, fiind pronunțată prin expresia "„Să-l executaţi nu se poate, de iertat", prin aceasta înțelegându-se „nu se poate să-l executaţi", „să fie iertat", iar omul a scăpat cu viață. Astfel, o banală virgulă, pusă greșit, a salvat un om de la moarte.
N-am nevoie sa-mi explici, am fost cca 40 de ani jurist, asa ca stiu foarte bine cum se interpreteaza o lege. Si cu asta am incheiat discutia.