| UnuPentruAltu a întrebat:

Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice
Art. 61
...
(7) Pana la pronuntarea hotararii instantei cu privire la confirmarea deciziei de internare nevoluntara, pacientul internat nevoluntar va fi examinat periodic de catre comisia prevazuta la alin. (1), la un interval ce nu va depasi 5 zile.

Dacă pana la pronuntarea hotararii instantei persoana este internată nevoluntar, ce rost mai are să se pronunțe instanța?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Hotararea instantei este importanta, deoarece se poate confirma masura de internare nevoluntara sau se poate decide externarea. Fara aceasta hotarare s-ar putea ca internarea sa nu mai fie legala si totusi persoana sa fie mentinuta in spital.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Are rost, căci internarea nevoluntară se presupune că a fost generată de o urgență, care a fost decisă de persoane necompetente, de exemplu un agent de poliție plus un cadru medical, în urma unui eveniment unic, un episod neconludent. O criză de nervi accidentală și unică nu este suficientă pentru a decide o internare forțată de termen lung. Astfel o comisie, mai multe persoane specialiste pot decide, de aceea este nevoie.

| SomethingFunni a răspuns:

Decizia instantei este definitiva si nu poate fi intoarsa de catre orice alta autoritate subordonata. Pana la decizia instantei, persoana poate fi eliberata daca comisia decide ca persoana este apta mintal si nu reprezinta un pericol pentru societate.