Orice pedeapsa are si o functie preventiva, dar asta depinde, in primul rand, de psihicul infractorului. Pe unii pedeapsa ii cuminteste, pe altii ii inraieste.
Si oricum putina preventie exista in cadrul pedepselor dure, pe perioada executarii infractorul este scos din comunitate.
Lumea este mai pașnică acolo unde motivele care duc la ciminalitate sunt reduse prin alte mijloace, iar nu prin constrângerea legislației.
Nu știu dacă ești la curent, dar legile au chiar acest scop, că altfel de ce mai oprești la roșu la semafor? De ce nu împuști aleatoriu pe stradă?
De ce crezi că poți ieși să-ți iei mandarine din supermarket?
Viața cea mai sigură o fac educația și un nivel de trai decent pentru vasta majoritate a populației.
Dacă o mare parte a populației luptă doar pentru a supraviețui, duritatea pedepselor nu prea mai are niciun impact.
Eu consider că,legile mai aspre nu fac lumea un loc mai bun.
Un exemplu elocvent este regimul comunist la noi. Poate nu au fost foarte dure pedepsele,precum pedeapsa cu moartea,însă era securitatea care te baga la pușcărie una doua ori eu consider că securitatea era mai nașpa decât dacă s-ar fi introdus prin Constituții pedepse mai aspre(cu toate că se făcea pușcărie destul de bine pe atunci ) pentru simplul fapt că nu puteai ști cine și pentru ce te toarnă și, astfel te trezeai cu toată familia săltată și eventual dusa la munca silnică pe cine știe unde sau prin nu știu ce pușcărie mult și bine.
Și că tot veni vorba, in ceea ce privește rata de recidiva a unui criminal eliberat din pușcărie, tot comunismul este elocvent, după eliberările a mii de deținuți atât la venirea lui Ceaușescu cât și în '88 a dus la un val mare de crime în aceea perioada (asta din ce am auzit la istorie).
Desigur că nu te face sa te simți mai sigur,cel puțin nu toata viața,nu poți avea certitudinea că după eliberarea acelor persoane care se va întâmpla cândva,că n-or sta la pușcărie o veșnicie, viața ta va mai fi la fel de liniștită. Poate jumătate din viață va fi, dar când vei realiza că acei pușcăriași sunt liberi, te ia panica, anxietatea chiar și depresia, mai ales daca nu ai o condiție materială buna să poți fugi de acolo.
Să te simți mai sigur? NU. Așa ceva nu există,
Să fi precaut, DA.
Eu sunt ochii pentru ochii, dinte pentru dinte.
Nu sunt de acord ca un hoț să fie impușcat, spănzurat și pus pe scaunul electric doar pentru c-a furat niște bacnote de hărtie, Asta fac comuniștii chinezi. Nu tările democratice.
Pedeapsa capitală trebuie să existe și să fie rezervată criminalilor.
De exemplu pedeapsa capitală/executarea i-ar convinge pe multi sa nu comita crime si sa respecte legea.
Tocmai mi-ai dat o idee de intrebare
Cel mai bun răspuns: uită-te prin jur. Observi pedepsele nule, vezi răzvrătire, vezi ordine și disciplină, observi rezultate pozitive
Classiffied întreabă: