Din câte ştiu eu ai voie să deţii o rasă agresivă, atât timp cât îndeplineşti anumite condiţii de întreţinere care să asigure siguranţa celor din jur.
Ar trebui interzise!
De ce consideri asta? Daca cineva isi doreste sa detina un astfel de caine si indeplineste normele de siguranta astfel incat viata nimanui sa nu fie pusa in pericol nu vad nici o problema.Eu personal sunt terifiat de caini, chiar si de cei care nu sunt atat de agresivi, dar de aceea tot imi plac si consider ca daca cineva doreste sa detina unul, are tot dreptul.
Multi specialisti spun ca nu exista rase agresive de caini, doar stapani tampiti. Poti face si dintr-un pechinez o fiara, cum si dintr-un Pitbull un caine bland, calculat si disciplinat. Totul de stapan depinde.
Legislatia nu interzice, insa, impune anumite conditii.
Legea:
Art. 3. - (1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 au urmatoarele obligatii:
a) sa aiba vârsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
c) sa nu fi fost condamnati pentru savârsirea unei infractiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligatia sa înregistreze câinii la Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, dupa caz, "Câine agresiv", printr-o placuta având dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.
Art. 4. - (1) Proprietarii de câini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei în a carei raza este situat imobilul în care este detinut câinele o adeverinta în fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzând urmatoarele date:
a) numarul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizarii câinilor prevazuti la art. 1 lit. a);
d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de câinii prevazuti la art. 1
...si inca cateva restrictii.
Legea Romana NU interzice detinerea raselor agresive de caini, doar are niste reglementari speciale pentru a nu pune in pericol cetatenii cand iesi cu acesta la plimbare... trebuie sa poarte botnita in primul rand, atunci cand esti cu el in locuri publice si sa stea in lesa... in rest, in curte/apartament poti face crescatorie, atata timp cat nu iese pe strada sau se duce pe la vecini