| Xarvester a întrebat:

Locuiesc intr-un bloc construit pe un teren privat. Fiecare proprietar are o cota parte din teren in functie de dimensiunea apartamentului.
Unul din proprietari s-a mutat si a inchiriat apartamentul unei alte familii.

Insa, de cand s-a mutat proprietarul depoziteaza pe terenul comun diverse autoturisme.

Are proprietarul dreptul sa utilizeze partile comune(curtea comuna a imobilului) dupa ce s-a mutat si a inchiriat apartamentul altcuiva?

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

În primul rând, pe terenul comun nu se depozitează lucruri personale. Terenul comun este indivizibil, iar cota pe care o deține fiecare proprietar nu este asociată unui anumit spațiu fizic.

Așadar, dacă 10 oameni au în comun un spațiu de 100 mp, niciunul dintre ei nu poate să-și îngrădească o bucată de 10mp din teren pentru folosință proprie (cum este cazul omului care-și depozitează mașini).

În al doilea rând, din punct de vedere legal chiriașul are toate drepturile asupra apartamentului, inclusiv asupra spațiului aflat în indiviziune. Nu poți să-i închiriezi cuiva strict apartamentul, fără să-l lași să se folosească de spațiile comune ca să intre în casă.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Proprietarul are drept sa parcheze autoturisme pe proprietatea comuna dar numai pe suprafata care ii revine, de ex. pe 15 mp, nu pe suprafata ce revine altuia.

| Xarvester explică (pentru Ioandelasal):

Tot terenul pe care este construit blocul este detinut de toti locatarii fara sa posta fi impartit. Fieare proprietar detine o cota parte din teren, dar acesta cuprinde terenul de sub bloc, caile de acces, locul in care se depoziteaza gunoiul, terenul pe care este construit gardul, etc. Deci nu pot veni eu sa-mi ingradesc 10% din 1000 metri, adica 100 metri din ce ramane.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Xarvester):

Stiu foarte bine chestia asta. M-am referit la terenul liber, nu la cel de sub bloc si nu este nevoie sa-l ingradeasca, ci doar sa foloseasca atat cat are dreptul si in asa fel ca sa nu stingheresca pe ceilalti.

regis
| regis a răspuns:

Bineinteles ca proprietarul are dreptul sa utilizeze partile comune. De aceea sunt comune ca sa le utilizati toti. Cel mai simplu ar fi sa faceti o mica sedinta in care sa stabiliti amiabil regulile de buna vecinatate, cum ar fi aceea ca fiecare sa isi poata parca in curtea comuna 1/2/3 autoturisme, in functie de spatiul disponibil.

| Xarvester explică (pentru regis):

Intrebarea mea era daca proprietarul apartamentului mai poate utiliza partile comune DUPA ce a inchiriat apartamntul altei familii. Odata cu inchirierea unui apartament, se inchiriaza si drepturile de folosinta a partilor comune(cai de acces, etc).

| regis a răspuns (pentru Xarvester):

Nu cred ca regimul de inchiriere este reglementat legal pana la astfel de detalii. Iar daca in contractul de inchiriere s-a prevazut si dreptul de folosinta al partilor comune, singurul in masura sa revendice acest fapt ar fi chiriasul, zic eu. Ceilalti coproprietari nu il pot priva de dreptul sau de proprietate, fiecare isi poate revendica strict partea sa.