| Cristinabejan a întrebat:

Lucrez de o luna dar am mai lucrat in ianuarie-aprilie2017 si decembrie-aprilie2017-2018, pot intra in prenatal daca nasc in august 2019?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru a primi concediul de maternitate de 126 zile, format din concediul prenatal (inaintea nasterii) si postnatal (dupa nastere) trebuie sa ai 6 luni lucrate.
Daca lucrezi in continuare poti primi concediul de maternitate.
Conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 7.Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
CAP. IV.Concediul şi indemnizaţia de maternitate  
  ART. 23.(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2)De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
(3)În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
  ART. 24.(1)Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2)Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.  
(4)În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
  ART. 25.(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.   
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."
Pentru concediul si indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa ai cel putin 12 luni lucrate din ultimii 2 ani anteriori nasterii, indiferent daca aceste luni au fost lucrate compact sau cu intreruperi ori au fost lucrate in acelasi loc de munca sau in mai multe. Daca vei naste in luna august 2019 atunci perioada se socoteste incepand cu luna august 2017. Vei indeplini aceasta conditie daca lucrezi in continuare.

| Raducons a răspuns:

Trebuie sa ai job in momentul in care intrii in concediu prenatal, si tebuie sa ai un an lucrat continuu fara intreruperi.