În general, angajatorul poate stabili programul de lucru al angajaților săi, dar trebuie să respecte anumite reguli și regulamente privind durata și structura programului de lucru.
În conformitate cu legislația din România, o perioadă normală de lucru nu poate depăși 8 ore pe zi sau 40 de ore pe săptămână. Angajatorul poate stabili programul de lucru într-un mod care să se potrivească nevoilor afacerii sale, dar trebuie să respecte aceste limite privind durata programului de lucru.
În ceea ce privește pauzele de masă, angajatorul trebuie să acorde angajaților săi o pauză de masă de cel puțin 30 de minute după 6 ore de lucru. Aceasta poate fi luată în timpul programului de lucru sau în afara lui, în funcție de cum este stabilit în contractul de muncă.
Dacă te simți nedreptățit de programul de lucru stabilit de către angajatorul tău, poți discuta cu el sau cu un reprezentant al sindicatului pentru a afla mai multe despre drepturile tale și pentru a vedea dacă există o modalitate de a rezolva problemele tale. De asemenea, poți contacta Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Angajaților pentru a obține asistență suplimentară în ceea ce privește drepturile tale în muncă.
Pauza, de regula, nu se cuprinde in timpul de munca, conform Codului muncii, citez:
"ART.134.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă."
Da, sunt mule locuri unde pauza este in afara celor 8 ore de munca. Stiu unde au pauza de 1h si la fel este.Este legal si se practica in mediul privat,
În locul de muncă unde iei armă și muniție și SEMNEZI - ÎNTODEAUNA mergi cu 30 de minute înainte și NU se punea la timpul de lucru.
DUPĂ ce băgai pistolul în port încărcător și încărcătorul cu muniție separat în port încărcător plecai unde aveai treabă.
Din momentul în care SEMNAI că ai arma la tine și muniția erai ca în timpul serviciului PÂNĂ predai arma și SEMNAI că a fost predată.
La terminarea programului predai arma și muniția și SEMNAI că le-ai predat.
Abia DUPĂ ce dădeai semnătura asta erai în TIMPUL LIBER.
Cam așa era programul unde aveai tot timpul o armă atârnată de centură și era foarte GREA să o cari toată ziua după tine.
Deci - pe tine te cheamă cu 30 de minute înainte ca să te schimbi de hainele de oraș și să te îmbraci în ținuta de la restaurant.
Este EXACT la fel cum mergeau și alții cu 30 de minute înainte undeva să ia armele și muniția și ăștia erau îmbrăcați în hainele de muncă de acasă.