Da, iti poate face donatie sau vanzare. Si nu iti va ataca nimeni nimic. Ca si costuri, donatia e mai ieftina. Te poti adresa unui birou notarial, cu docomentatia cadastrala, actele de proprietate ale bunurilor si certificatul de atestare fiscala. Asta in principal. Daca te prezinti cu acestea la notariat, notarul iti va spune daca sunt necesare si alte acte si iti va spune un cost estimativ. Problema e alta. Spui ca bunicul este singur. Bunica a murit? Cand? Bunurile au fost dobandite in timpul casatoriei cu bunica? Si daca da, s-a facut mostenirea?
Transmiterea dreptului de proprietate, prin acte intre vii, se poate face in mai multe moduri: contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, contract de donatie, unele si cu variante. Cel mai ieftin este contractul de donatie dar este si cel mai expus atacului in justitie, dupa decesul donatorului (in cazul tau bunicul) pentru incalcarea rezervei succesorale, daca mai sunt si alti mostenitori.
Mai exista si testamentul dar si acesta poate fi atacat tot pentru incalcarea rezervei succesorale.
Opinez ca mai bun este contractul de intretinere si mai greu atacabil.
In legislatia romana nu exista "act de imputernicire", pesemne te referi la testament.
Donatia nu e cea mai expusa atacului ( mai ales daca s-a facut cu scutire de raport). Din contra, se poate anula mai usor contractul de intretinere decat donatia. In principiu, orice act poate fi atacat: si vanzarea, si donatia, si intretinerea. Nu cred ca exista acte mai atacabile decat altele. Se poate face inclusiv testament, daca mostenitorii legali nu au alte pretentii, urmand ca dupa decesul testatorului sa dea doua declaratii: una ca renunta la succesiunr, si alta ca sunt de acord cu testamentul.
Nu este adevarat ce spui. Donatia este cea mai expusa atacului deoarece este un act cu titlu gratuit si prin acte cu titlu gratuit nu se poate afecta rezerva succesorala. In asemenea cazuri, daca nu sunt alte bunuri in masa succesorala si daca cer alti mostenitori, instanta va pronunta reductiunea donatiei, exact cu cuantumul care constituie rezerva succesorala, fara multe probe decat contractul de donatie, calitatea de mostenitor si compunerea masei succesorale.
Sunt jurist pensionar si in decursul activitatii am vazut cateva cazuri de acest gen.
Da, in principiu, donatiile excesive se reduc daca incalca rezerva succesorala. In cazul de fata, din ce am inteles, batranul are doua fete, dintre care una (mama celei care a pus intrebarea nu are nicio pretentie). Deci teoretic fiecarei fete ii revine 1/2 din masa succesorala. Daca se pune problema rezervei, potrivit noului Cod civil, ea va fi de 1/4( jumatate din cota legala). Or, pentru 1/4 cat ar pretinde matusa, putin probabil sa se anuleze tot actul. Eventual, nepoata va trebui sa ii dea o suma de bani. Si eu am intalnit donatii facute unuia dintre descenti, care nu au avut nicio probema. Daca se merge pe principiul x e atacabil, y e atacabil, ar trebui ca oamenii sa nu mai faca acte si sa ramana in aer. Atunci sa incheie un contract de vanzare si gata.
N-am spus ca se va anula contractul de donatie, doar se va face reductiunea.
Un contract cu clauza de uzul fruct-viager. Asta inseamna ca intr-un fel iti iei un angajament ca il vei intretine/ingrijesti pana la trecerea in nefiinta. Sau eventual un contract de donatie parca te scuteste de taxe.
Uzufructul viager inseamna ca bunicul poate folosi in continuare bunul, cat va mai trai, dar nepoata va deveni proprietar deplin numai dupa decesul bunicului. Adica bunicul poate locui in continuare in casa, fara teama ca o sa il dea cineva afara.Uzufructul viager nu o obliga sa il intretina. Intretinerea e cu totul altceva. Dar! Daca bunicul vrea vanzare cu uzufuct viager, va fi necesar si acordul matusii. La donatie cu uzufruct, donatie simpla sau vanzare simpla nu este necesar.
anonim_4396 întreabă:
sabin89 întreabă: