| Leonardo19990810 a întrebat:

Mama mea a avut un accident în data de 28/12/2007 ea transversa strada pe trecerea de pietoni pe bicicleta semaforul era verde pentru pietoni bineinteles ca a lovit-o o masina si a fugit de la locul accidentului. Mama a ajuns la o operație foarte gravă dupa ore întregi medicii s-au riscat să o opereze, prima lor idee fiind sa ii amputeze piciorul stâng....in fine au operat-o, i-au pus tijă, suruburi, 4 operații a suferit. Timp de un an de zile nu s-a putut misca de pe patul de spital... A dat in judecata si asigurarea i-a dat 60.000 de euro, problema e ca mama ar vrea să își faca o pensie acum pentru ca nimeni nu o angajează, nu mai poate lucra, o doare piciorul nonstop etc tin sa precizez ca asta s-a intamplat in Italia Legnago.
Intrebarea mea este big grinupă 12 ani dacă ea cere pensie de handicap sau ceva de genu i se va oferi sau tot acest timp o va mai despagubi cineva ca a nefericit-o pe viata, adica nu mai poate face nimic ca si inainte?
Rog seriozitate multumesc...

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista pensie de handicap, ci doar indemnizatie de handicap, destul de mica si numai daca este incadrata intr-un grad de handicap.
Exista pensie de invaliditate, daca este incadrata intr-un grad de invaliditate.
Conform L.263/2010, citez:
"ART. 68.(1)Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;  
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
ART. 71.(1)Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută de prezenta lege, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
(2)Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
(3)În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5)Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6)Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8)Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9)Deciziile comisiilor medicale de contestaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive."

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Întrebarea este dacă ea se încadrează la handicap.
Poate să meargă, să se deplaseze?
Certificatul de handicapat îl dă o comisie medicală.
Ea trebuie să meargă la medicul de familie. Acesta o trimite la medicul orttoped. Medicul ortoped o trimite la comisia medicală care analizează care este gradul ei de handicap. Dacă ea se poate deplasa fără cârje ortopedice, este puțin probabil că va primi pensie de handicap.
Sunt meserii la fabrică la bandă sau altfel unde nu trebuie să stea în picioare.