Mostenitorii (copiii si sotul supravietuitor, daca exista) trebuie sa ceara notarului public de la ultimul domiciliu al defunctei deschiderea procedurii succesorale, aceasta cerere o poate face si un singur mosteniitor, mergand cu certificatul de deces.
Notarul public ii va spune actele de care este nevoie si cat costa mostenirea.
In mod normal mostenirea trebuie acceptata expres, printr-o declaratie notariala, in termen de 1 an de la deces, dar exista si acceptare tacita, daca s-au folosit de bunurile defunctei, au platit impozite, etc.
Pentru a nu plati impozit pe bunurile imobile ce compun masa succesorala mostenirea trebuie facuta in maximum 2 ani de la deces.
In situatia dvs., cand exista indicii ca partile nu se inteleg in privinta succesiunii, dezbaterea succesiunii se poate face numai la Instanţă, exclus la Notariat. Inainte de a va inregistra procesul, trebuie sa urmati procedura prealabila: mergeti la un Notariat si cereti "Incheiere privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor Publici si ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania". Se verifica la Notariat cine a acceptat succesiunea prin declaratie autentificata si daca a existat testament/ donatie. Daca unii nu vor sa dezbata succesiunea, nu se poate altfel decat sa-i dati in judecata, in proces pot fi considerati straini de succesiune daca nu fac dovada acceptarii tacite a succesiunii. Chiar si dumneavoastra puteti fi "strain de succesiune", depinde...