| calubalan a întrebat:

Mare a fost înghesuiala la împărţirea câştigurilor în perioada boom-ului imobiliar! Bănci, companii din real estate, consultanţi, toate categoriile de proprietari exultau deopotrivă când cotaţiile mai urcau câte o tură. Acum însă nimeni nu este dispus să îşi asume responsabilitatea bulei imobiliare. http://gandeste.org/......rilor/9889

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
2 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Bun, dar acum ce ai vrea? Ca acele companii sau proprietarii sa nu fi profitat de oportunitatea de a obtine un profit? Sau acum sa restituie banii castigati? Asta e o lege a economiei capitaliste: cine stie cand si in ce sa investeasca va castiga, cine nu va pierde. De ce trebuie neaparat sa isi asume cineva "bula"?
@Arthur - in exemplul dat de tine de pierdut nu prietenii tai sunt cei care au iesit in pierdere, ci bancile care i-au imprumutat. Pentru ca in momentul in care valoarea bunului ipotecat scade sub valoare creditului (luand bineinteles in calcul si avansul), numai un prost va continua sa plateasca ratele la banca. De fapt asta a fost una din premisele declansarii crizei financiare din state.

| Arthur a răspuns:

Este de vină şi nesăbuinţa unora care s-au avântat cu capul înainte ameţiţi de promisiuni deşarte. Am prieteni care şi-au cumpărat apartamente în străinătate şi a căror logică era bună la acea vreme. Spuneau ceva de genul :chiar dacă o să rămân fără servici şi eventual o să fiu nevoit să mă întorc în ţară, vând apartamentul şi achit restul la bancă iar aici am stat pe gratis (neplătind ca ceilalţi chiria lunară ). Dar nimeni nu a prevăzut prăbuşirea preţului la imobile iar acum suportă consecinţele cei care s-au aventurat să facă acest pas. Ştiu că de cele mai multe ori fără acel împrumut bancar nu se poate dar bunicul avea o vorbă : când ai făcut un împrumut la bancă începi să munceşti pentru ei.