Cred ca are drept zic eu.Cel mai indicat este sa intrebi un notar, nu te costa nimic sa intrebi. Dara asa logic vorbind ceara daca sotul na contribuit, ar avea parte pentru ca e sotul matusii tale.Acum ca i revine tot sau doara o parte cum am spus cel mai indicat e sa intrebi un notar.
Am vorbit cu un notar din Romania si mi-a spus ca desi matusa nu era casatorita atunci cand a cumparat apartamentul, sotul ei are drept la partea ei care se decide cat in tribunal! Primul pas este sa se obtinem aici in USA un certificat de mostenitor...deci clar sa comunicam cu sotul ei...
Daca ai intrebat si asa ti-a spus, asta e legea, cu am spus si mie mi se pare logic sa fie asa, adica sotul sa aiba parte ceara daca ar fi avut si copii.Nu ar fi avut parte doara in cazul in care ar fi divortat, sau stiu si eu sa vanda cat matusa ta era in viata. Oadata ce ea a murit familia ei sau din fam ei mai face parte doara sotul, ca urmare indiferent cum a fost procurat aptm ala ar ramane al lui.Nu stiu daca fratii si surorile matusei tale ar putea sa ceara ceva.
Tu esti un USA? pai unde esti, ca si eu tot pe aici is in ce stat esti sau oras?
Nu spui daca matusa ta are sau nu copii.
Daca are copii acestia au drept de mostenire asupra jumatatii din apartament proprietate a matusii.
Daca nu are copii atunci drept de mostenire asupra jumatatii de apartament au fratii si surorile matusii (daca sunt si altii), inclusiv mama ta, precum si parintii ei, daca mai traiesc.
Sotul matusii tale nu are drept de mostenire asupra apartamentului, fiindca acesta a fost cumparat de matusa ta inaintea casatoriei.
In schimb sotul matusii are dreptul sa locuiasca in apartament timp de cel putin 1 an, daca n-au avut alta locuinta, conform Codului civil, citez:
"Conform Codului civil, citez:
"ART.973. Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altã locuinţã corespunzãtoare nevoilor sale beneficiazã de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit pânã la data deschiderii moştenirii, dacã aceastã casã face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacã locuinţa nu este necesarã în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacã pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altã locuinţã corespunzãtoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept înceteazã, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recãsãtorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţioneazã de cãtre instanţa competentã sã judece partajul moştenirii, care va hotãrî de urgenţã, în camera de consiliu."
Matusa mea nu are copii si nici alti frati sau surori in afara de mama mea. Parintii mamei mele si ai matusii mele au decedat cu multi ani in urma. Sotul matusii mele cu care s-a casatorit in urma cu 4 ani nu locuieste in Romania si nici nu are cetatenie Romana! Matusa mea a locuit in Florida iar mama mea locuieste tot in Florida.Noi familia de sange a matusii mele nu am prea avut contact cu sotul ei deoarece a fost foarte ciudat cum in 6 luni de cand s-au cunoscut intr-un avion s-au si casatorit( matusa mea a decedat la 74 de ani deci s-a casatorit asa brusc la 70 de ani) Motivul cred ca il stie doar Dumnezeu! Deci am inteles ca mama trebuie sa faca succesiune ca sa treaca jumatatea matusii mele pe mama mea. Mama a fost operata pe cord deschis in luna Mai 2017 si nu se urca in avion. Poate mama sa imi faca mie procura sa o reprezint in fata unui notar din Romania? Impreuna cu sotul meu vom merge in Romania anul viitor iar intrebarea mea este daca pot sa o reprezint eu pe mama ca sa se faca succesiunea? Cum exact se face o imputernicire de acest fel?
Doar un avocat poate sa va raspunda acestei intrebari, deoarece ei stiu legile, eu nu stiu daca prin procură se rezolva ceva, ca este vorba de o mostenire de o succesiune la care trebuie sa fie prezentă si mama dumneavoastră ca trebuie semnaturi declaratii.
Cred ca atunci cand o perosoana nu se poate deplasa, in cazul mamei mele pentru ca a avut o operatie la inima si este foarte fragila, mama poate imputernicii pe altcineva. Am inteles de la cineva ca poate face imputernicire direct unui avocat!
Da, mama ta poate sa-ti faca o procura speciala pentru a o reprezenta la mostenire. Procura o poate face la orice reprezentanta diplomatica (Ambasada ori Consulat) a Romaniei din SUA.