| Ggjsp2 a întrebat:

Mi-am pierdut buletinul, mă duc maine la sectie sa il raportez pierdut. Trebuie sa platesc ceva pentru cal-am pierdut?

4 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Oug 97/2005 Art. 43. - Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), art. 17 alin. (1), art.) 18 alin. (2si (3), art. 38 si 39, cu amenda de la 40 lei (RON) la 80 lei (RON);
Atat vei plati plus anuntul in ziare si eliberarea unei noi Carti de Identitate. Totul se duce undeva la 300 lei.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pierderea cartii de identitate nu se face la politie ci la organul care ti l-a eliberat.
Conform OUG nr. 97/2005, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 23
  (1) Titularii actelor de identitate, precum şi autorităţile publice prevăzute la art. 22 sunt obligaţi să ia măsuri pentru a evita deteriorarea, distrugerea, pierderea sau furtul acestora.
  (2) Furtul actului de identitate trebuie reclamat de către persoanele fizice şi autorităţile publice menţionate în alin. (1) la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs, în termen de 24 de ore de la constatare, iar pierderea sau distrugerea documentului, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă."
Amenda este de la 25 lei la 50 lei.

| Violleta2022 a răspuns:

Eu ti-as sugera sa-l cauti bine de tot prin casa, prin buzunare de geci si pantaloni, prin locurile speciale unde tineti actele, inainte sa te duci sa-l declari pierdut.