Mergi la oficiul de stare civila din localitatea/sectorul in care a fost inregistrata nasterea. Te-ai nascut in Severin, mergi la starea civila Severin. In general se elibereaza pe loc, dar este in functie de reglementarile locale (Craiova - 1 saptamana).
Varianta a doua, in caz ca domiciliul este in alta localitate decat cea in care a fost inregistrata nasterea: mergi la starea civila din orasul in care ai domiciliul si soliciti acolo eliberarea unui duplicat. Poate dura de la minimum o saptamana pana la 4-6 saptamani.
ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE NASTERE (DUPLICATE) se elibereaza numai titularului actului (art. 128, al. 1 din
Metodologia nr. 1/1997).
o Pentru copiii minori care nu au acte de identitate, precum si pentru cei pusi sub
interdictie, certificatul de nastere se elibereaza parintelui sau reprezentantului legal
(art. 128, al. 2 din Metodologia nr. 1/1997).
ACTE NECESARE:
o cerere tip (Anexa nr. 42 din Metodologia nr. 1/1997);
o actul de identitate (buletin, c. i., carte de identitate provizorie pentru cetatenii romani
cu domiciliul in tara);
o Cetatenii care nu au acte de identitate valabile sunt indrumati sa solicite mai
intai biroului de evidenta a persoanelor eliberarea actului de identitate (art.
118, al. 2 din Metodologia nr. 1/1997.
o pasaportul pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenii straini ale
caror acte de stare civila sunt inregistrate in tara (art. 118, al. 3 din Metodologia nr.
1/1997);
o taxa extrajudiciara de timbru in valoare de 1, 00 RON.
NOTA: Pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civila constituie contraventie la regimul
actelor de stare civila, potrivit legii penale sunt considerate infractiuni (art. 62, lit. j din Legea nr.
119/1996).
Persoanele cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate, a caror nastere si/ sau casatorie a
fost inregistrat in Romania, pot solicita eliberarea certficatului de nastere/ casatorie si prin
intermediul unui imputernicit cu procura notariala (art. 131, al. 2 din Metodologia nr. 1/1997)
Azi am constatat ca nici eu nu-l am. Am fost la starea civila am platit 2 lei, am depus o cerere, o copie dupa buletin si ...intr-o saptamana e gata!
Nici vroba de amenda, monitoul oficial si nici maca coada nu era
Trebuie sa declari actul pierdut, apoi sa te duci in localitatea unde ai fost nascut si inregsitrat si sa soliciti alt act. Nu e chiar asa grav daca inca te afli in orasul in care a fost emis originalul...
anonim_4396 întreabă: