Pentru infractiuni comise minorii beneficiaza de masuri educative ce pot fi neprivative sau privative de libertate, dupa caz, conform Codului penal, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
ART.114.Consecinţele răspunderii penale
(1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
ART.115. Măsurile educative
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică.
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.
(2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74. "
De asemenea, in cazul contraventiilor, minorii intre 14-18 ani beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor minima si maxima a amenzii, conform OG 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, citez:
"ART. 11.(1)Caracterul contravenţional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilităţii, beţiei involuntare complete, erorii de fapt, precum şi infirmităţii, dacă are legătura cu fapta săvârşită.
(2) Minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional.
(3)Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
(4) Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancţionat cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
(5) Cauzele care înlătură caracterul contravenţional al faptei se constată numai de instanţa de judecată."
Depinde serios de varsta minorului SI de gravitatea faptei, Ioandelasal ti-a dat litera legii, insa in realitate, au existat cazuri in care fapta comisa a fost asa de grava ca au trebuit sa scoata "animalul salbatic" dintre oameni, iar un judecator poate decide asta, chiar daca legea spune altceva
Si cum poate judecatorul sa decida asta?
Pai, legea e lege, dar judecatorul decide, iar asa e pe peste tot
hai sa iti dau un exemplu: nu stiu daca ai auzit de masacrul de la Utøya!
unde o JIGODIE NENOROCITA a masacrat adolescenti nevinovati
ei bine in Norvegia pedeapsa absolut maxima e de 25 de ani de inchisoare si nu exista lege care sa spuna mai mult, dar in cazul asta judecatorul a decis ca dupa 25 de ani sa il tina inchis atat timp cat e considerat un pericol public (adica, pentru totdeauna)
Ce ne intereseaza pe noi de norvegia?
Citeste cuvintele "judecatorul decide, iar asa e pe peste tot"
ca nu am un exemplu acum in rrromanIca, unde inca nu l-au judecat p'ala din Caracal, si s-ar putea sa si scape, la cata mafie am inteles ca e in spatele lui, nu inseamna ca nu asta ar fi ideea din spatele justitiei de oriunde, atat timp cat nu e tara comuista, nazista, samd
LanguageMaster întreabă: