Întrebare recomandată | ElectricChapel a întrebat:

Nici nu stiu cum sa incep.

Mama s-a recasatorit cu un barbat. Tatal sau a murit, iar mama lui inca traieste. El nu mai are frati sau surori. Dupa deceseul tatalui sau, nu s-a facut succesiunea. In cazul in care tatal meu vitreg moare inaintea mamei sale, mama mea are dreptul sa mai locuiasca in acea casa?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se vor face doua mosteniri succesive, respectiv una dupa tatal sotului mamei tale si una dupa sot.
Dupa tatal sotului averea acestuia se va imparti in doua parti, respectiv sotul are dreptul la 3/4 din avere iar mama sotului(in calitate de sot supravietuitor) la 1/4 din averea decedatului.
Dupa sotul mamei tale ramane averea ce ar fi mostenit-o acesta si aceasta avere se imparte intre mama ta si mama sotului, mama ta va mosteni jumatate din avere iar mama sotului cealalta jumatate.
Cat reprezinta in realitate aceste cote, din intreaga avere a parintilor sotului, depinde de faptul cine a fost proprietarul dintre parintii sotului, respectiv daca bunurile au fost bunuri proprii sau bunuri comune si daca au fost proprii ale cui au fost.
Oricum ar fi mama ta va avea dreptul sa locuiasca in acea casa pana la o eventuala recasatorire dar nu mai mult de 1 an de la deschiderea succesiunii, citez:
"ART.973. Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altã locuinţã corespunzãtoare nevoilor sale beneficiazã de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit pânã la data deschiderii moştenirii, dacã aceastã casã face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacã locuinţa nu este necesarã în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacã pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altã locuinţã corespunzãtoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept înceteazã, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recãsãtorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţioneazã de cãtre instanţa competentã sã judece partajul moştenirii, care va hotãrî de urgenţã, în camera de consiliu."

4 răspunsuri:
| ElectricChapel explică:

Merci pentru ajutor, dau o bere happy

| Allinn a răspuns:

Da, mai are dreptul sa locuiasca deoarece a fost casatorita cu mama ta. Dar averea ar trebuie impartita si cu mama tatalui tau vitreg, deci mama ta ia din avere cam 1/4 sau 2/4 si mama tatalui tau vitreg ia restul! Nu iti fa probleme, dar mama tatalui tau umbla dupa avere si alte lucruri sa stii ca mama ta nu o sa capete mai nimic.

| prima a răspuns:

Depinde...doar daca casa este scrisa si pe mama ta ..adika daca dupa documente are parte din ea.

| alexandru0000 a răspuns:

Ba esti nebun