Pedepsele sunt sporite numai daca vreunul dintre cei enumerati se afla in exercitarea profesiei sau infractiunea este in legatura cu profesia.
Nu este nici o discriminare, atat timp cat este vorba de situatii diferite. Ar fi discriminare daca un tip de la ABC ar fi tratat altfel decat alt tip de la ABC.
Categoriile enumerate de tine, datorita profesiei si mai ales daca isi fac corect datoria, sunt mai expuse la riscuri, isi fac mai multi dusmani si mai periculosi etc si de aceea necesita o protectie sporita, inclusiv prin pedepsele sporite pentru infractiuni contra lor, repet trebuie sa fie in exercitarea atributiilor de serviciu ori in legatura cu acestea. Daca nu este indeplinita aceasta conditie, atunci, la o judecata corecta, pedepsele sunt egale si nu se aplica prevederea agravanta. Si la ultima intrebare iti spun ca nu scapi cu doua saptamani, ci cu mai multi ani, depinde de incadrarea faptei.
Kronstadt,
Daca nu stii un lucru, de ce te pronunti?
Inainte de a mai spune ceva si de a folosi un ton jignitor si asemenea expresii, ai face bine sa citesti art. 175 si 176 Cod penal. Tocmai ca eu si Legiuitoarea am citit bine intrebarea si am dat raspunsuri corecte juridic si nu doar pentru a raspunde.
Se pare ca tocmai tu faci asta, stii chestia "cine zice, ala e!"
Cornculapte,
Se pare ca nu mi-ai citit atent raspunsul.
Am spus si ca daca infractiunea este in legatura cu profesia, intelegand prin asta, referindu-ma la exemplul dat de tine, ca un judecator este ucis fiindca a condamnat un infractor, ori a pronuntat o alta hotarare(nu conteaza in ce materie) care nu i-a convenit faptasului, indiferent daca locul crimei este sala de judecata ori un alt loc din lume.
Pentru cornculapte,
Raspuns la ultimele tale intrebari:
-Daca din probatoriul administrat in dosarul penal rezulta ca razbunarea a fost din cauza condamnarii, atunci se aplica pedeapsa agravanta, pentru infractiunea in legatura cu serviciul, iar daca rezulta ca razbunarea a avut alte cauze se aplica pedeapsa normala pentru acea infractiune, respectiv o pedeapsa mai mica.
Pentru Kronstadt:
-Nu fac din tantar armasar, nu eu am escaladat disputa.
-N-are nici o importanta ca acela care a pus intrebarile a facut ori nu referire la CP. De altfel nici eu, in primul raspuns, nu am facut referire la CP, ci am raspuns strict la cele intrebate. Referire la CP am facut doar in replica mea, tocmai pentru a se vedea ca primul raspuns nu a fost bazat pe pareri subiective ale mele, ci se bazeaza pe prevederi legale.
-Cum sa nu ma simt jignit cand ai facut unele aprecieri jignitoare (citez: "raspunsuri-neraspunsuri", "ce are sula cu prefectura" si "este nu stiu a cata oara cand citesc pe site-ul asta raspunsuri doar de dragul de a raspunde"). Aceste aprecieri ale tale se potrivesc foarte bine celor postate de tine, tu nu ai raspuns la intrebare.
-Singurul adevar postat de tine este ca nu pot raspunde altfel decat am raspuns, fiindca nu ma lasa prevederile legale aratate, daca as raspunde altfel, facandu-ti pe plac, as fi descalificat ca jurist.
-Suport foarte bine concurenta, dar a celor care se pricep si discuta la subiect. Errare humanum est, perseverare diabolicum!
Si daca tot ai adus vorba de sport, atunci stii ca acesta presupune fair-play.
Cu aceasta sunt de parere ca am elucidat chestiunea in discutie, si nu o sa mai mai continui aceasta disputa fara nici un rost. S-auzim si de bine!
Bună.
Este vorba de o autoritate și ei sunt funcționari publici cu statut special, reprezintă și aplică litera legii.
Pedeapsa este în mod direct cu gravitatea faptei, circumstanțelor (atenuante sau agravante), obiectul infracțiunii, subiecții infracțiunii, conținutul constitutiv (latura obiectivă și subiectivă), concursul de infracțiuni, forme și sancțiuni.
Citește Codul penal și Codul de Procedură Penală și ai să înțelegi.
De asemenea este bine de știut și schema infracțiunii, numai așa poți face încadrarea faptei.
Pa, pa.
Primesti mai mult daca ucizi un om al legii in timp ce-si exercita profesia sau legat de profesia sa (judecatorul care te-a condamnat, etc). Fiindca pedepsele grele scad riscul acestor oameni de a fi ucisi.
GenOm, exact asta voiam sa spun si eu. Mi-ai luat vorba din gura. Pe langa asta, daca cineva ucide din razbunare, stie exact pe cine vrea sa ucida, indiferent ca e un om al legii sau tanti care matura strada. Daca ucide din placere, din nou nu se gandeste la functia pe care o are victima, manat fiind probabil de setea de sange. Daca doreste sa demonstreze ceva, va alege intentionat persoane publice sau oameni ai legii. Orice caz ai lua, oamenii legii nu sunt protejati mai mult de aceasta diferenta de sentinta.
@ioandelasal, vrei sa spui ca primesti o sentinta mai indelungata daca ucizi un judecator DOAR in sala de judecata? Acela e singurul loc unde il poti gasi in timp ce isi face datoria, nu? Amuzant. Sunt curioasa cati dintre judecatorii ucisi au fost ucisi in sali de judecata. Si in legatura cu ultima mea intrebare, credeam ca-ti vei da seama ca nu astept un raspuns.
@ioandelasal, sa spunem ca sunt interesata de explicatia ta. Am o nedumerire. De unde se stie ca ucigasul i-a luat viata judecatorului (ca tot am inceput cu nenorocitul asta de judecator) din razbunare, din intamplare, din placere sau din lipsa de optiuni? Sa inteleg ca doar daca il ucide din razbunare primeste sentinta mai mare?
Un presupus caz: Un judecator condamna un barbat care, dupa ce isi ispaseste pedeapsa, il ucide pe judecator pentru ca s-a culcat cu nevasta lui in timp ce el era la inchisoare, dar fara vreun resentiment in legatura cu faptul ca acesta l-a condamnat. E razbunare, dar nu are nici o legatura cu profesia judecatorului ci strict cu viata personala a acestuia. De unde se stie exact acest lucru? Se da o sentinta mai mica?
Asa e frumos'
Asta e romania
Ce nas da sa il readuc pe Vlad Tepes la viata:X of
Sa vada ce s-a intamplat cu romania sar da cu capu de pereti singur'
Ar muri iar cel mai probabil...
Noa, soarta... asta e Romania, n-are rost sa mai comentam...cand vine randul nostru oare o sa schimbam ceva?
Lăsând la o parte situaţia actuală sau mai bine zis cum stau lucrurile în Romania, aceste tipuri de persoane nu sunt considerate mai presus decât oamenii normali, de fapt nu mai sunt considerate persoane.Sunt priviti ca apărători ai vieţii, apărători ai dreptăţii, apărătorii noştri. Sau să zicem altfel: dacă un criminal omoară un om şi e pedepsit, apoi îl omoară şi pe cel ce îl pedepseşte, atunci cine îl va mai pedepsi? Din păcate Romania a trebuit să-şi vadă apărătorii în situaţii penibile, jenante sau chiar revoltătoare, iar majoritatea românilor nu se simt îndreptăţiţi, ajutaţi, apăraţi de către aceştia, ba încă sunt umiliţi şi priviţi de undeva de sus, cu mândrie şi orgoliu nemeritat.
Dap u gandesti foarte bine
poate ca ei cionsidera ca aia au facut ceva mai important dect ceilakti oameni...
nu uita traim in di pacate TRAIM IN ROMANIA
Ai dreptate. Dar daca omori un avocat/judecator etc ti se da mai multi ani deoarece avocatul/judecatorul avea o functie mai importanta in stat ca si un om de la ABC.
Politistii, judecatorii si astia asa mai bazati se considera ca fiind autoritati si chiar daca injuri un politist vei fi pedepsit pentru ca deah... asa ii legea cica
Demeister întreabă:
anonim_4396 întreabă: