| tudorvolcano a întrebat:

Nu ar fi mai bine dacă legislația în legătură cu construcția s-ar schimba în așa fel încât să nu mai fie nevoie de aprobare de la primărie pentru construcții, ci direct de la arhitect?
La urma urmei o țară liberă e o țară liberă. Nu ar trebui să se dea mită la primar pentru aprobare, nu ar trebui ca statul să ne spună cât de mare poate fi clădirea, în special dacă orașul nu e unul cu obiective turistice care trebuie să rămână vizibile, statul nu ar trebui să îmi spună cu ce culoare să-mi fac casa etc.

17 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Arhitectul se ocupa doar de design-ul cladirii.
Planul urbanistic zonal (PUZ) se face de catre sectia de urbanism al primariei, intocmai sa nu se face constructii anapoda, oriunde si oricum.
Cum ar fi ca, intr-un cartier linistit de vile cu gradini frumos amenajate cineva si-ar ridica un zgaraie nori, care ar face umbra peste casele invecinate, ar acoperi peisajul?

Din cauza mitelor date/primite se construieste anapoda in multe locuri. Un asemenea exemplu este si un cartier rezidential din apropierea capitalei, care s-a construit fara a avea apa, canalizare, gaz, etc., deci fara infrastructura pregatita. De 2 ani asteapta noii proprietari sa se poata muta in locuinte, dar cu promisiuni nu se poate.

| tudorvolcano explică (pentru Bula):

Exact aceasta e ideea mea. Să depolitizăm construcția caselor.
Că oricum, cu tot cu PUZ, se fac construcții anapoda, că se dă mită, chiar și în capitală.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ba fix statul trebuie sa iti spuna cat de mare si ce culoare sa iti faci casa.

Ai vazut vreodata un sat / orasel mic din Europa de vest si sa il compari cu Romania sa vezi ce mizerii s au construit in Romania si ce frumos arata in afara?

| tudorvolcano explică (pentru suntserios):

Merg constant cu bicicleta, și am văzut regiuni întregi, prin Germania, Olanda, Belgia Franța, Spania.
Și nu știu la ce mizerii te referi din România. Satele noastre cu case bătrânești sunt destul de frumoase, cu garduri bogat decorate, față de Occidentul fad și monoton.
Nu spun că ar arăta rău, se potrivesc cu peisajul, dar totuși nu se compară cu ce se poate face cu tehnicile noastre. Cred că dacă omul ar fi liber să construiască cum vrea, ar face o artă din satele de la noi din țară.
Orașele și orășelele, e puțin mai diferit, multe au valoare turistică, cu clădiri istorice, care nu trebuie eclipsate de alte clădiri care nu ar arăta așa mult interes.

| suntserios a răspuns (pentru tudorvolcano):

Arta din satele noastre? Ai baut ceva?
Romanii sunt liberi sa faca ce vor. Iti garantez eu ca la tara nu respecta nimeni, da nimeni planul de urbanism. De aia avem mizerii de genul case portocalii cu gard de inox si acoperiș albastru.

| tudorvolcano explică (pentru suntserios):

Construiesc ce vor, după ce dau șpagă pentru autorizație.
Ar trebui să se poată construi direct, fără aprobarea primăriei.

| suntserios a răspuns (pentru tudorvolcano):

Iti poti imagina ce ar fi daca nici autorizatia aia nu ar fi? Horror, albastru cu rosu si portocaliu ar fi peste tot

| tudorvolcano explică (pentru suntserios):

2b2t

suntserios
| suntserios a răspuns:

@naibastie... Cum rahat ar fi sa iti tii gura? Odata ce mi ai dat ignore inseamna ca nu mai ai ce discuta cu mine. Asa ca gura mica

| johnnny123 a răspuns:

"La urma urmei o țară liberă e o țară liberă"

Da-mi un exemplu de tara civilizata si prospera unde constructiile nu sunt strict reglementate. Incearca tu sa-ti construiesti in centrul Parisului, Londrei sau Vienei o casa care nu respecta regulile si vezi ce se intampla.

Romania are chiar problema opusa: reglementarile sunt o gluma si este mult prea simplu sa le fentezi daca stii unde sa dai plicul. Din cauza asta orasele Romaniei sunt o cacofonie arhitecturala.

Ar trebui ca regulile sa fie mult mai stricte si respectarea lor sa fie urmarita mult mai sever.

| tudorvolcano explică (pentru johnnny123):

Nu mă opun construcțiilor reglementate în orașele mari, pentru că astfel se menține, sau se dezvoltă turismul.
Și nu doar atât, să fie sancționați aspru primarii de oraș care nu respectă reglementările. Nu orice e bun de guvernare, și mai bine cei care nu știu să stea în banca lor.

La țară, ar trebui ca să nu fie în schimb nicio nevoie de aprobări de la primărie, ci doar de la un arhitect care să se asigure că acea casă nu se prăbușește.
Dacă vrea omul să construiască un zgârie nori la țară, să fie lăsat să facă ce vrea, nu să trebuiască să aibă aprobare, sau să trebuiască să dea șpagă pentru aprobare.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu se poate incredinta unei persoane private - fizice sau juridice - puterea de a gestiona treburile ce-i revin statului. Urbanizarea este problema ce-i revin statului prin organismele puterii centrale si locale.
In nici un stat aceasta problema nu este lasata la indemanaunuia sau altuia.
Orice constructie se face avand la baza PUG-ul si PUZ-ul localitatii. Acesta este atributul primariei, nu arihitectului.
Intelegi gresit notiunea de tara libera. Orice tara libera sau comunitate isi are legie si regulile ei. Altfel ar fi un haos.
Libertatea colectiva pleaca de la libertatea individuala, dar si libertatea ta individuala exita pana cand ajunge la libertatea mea individuala.
Stai rau cu educatia sociala.

| tudorvolcano explică (pentru CodrutElian1990):

Mă refer la libertate în sens de autonomie.
Adică: să fiu condiționat mai puțin de taxe, de birocrație, dacă sunt legi, să fie o legislație mai scurtă și mai simplă, să am puterea asupra propriului destin, să mă pot dezvolta liber, fără să fiu condiționat de stat.
Practic scăpăm așa de politizare, și de nepotism.
Dacă am găsi o soluție pentru a înlocui statul, și mai bine.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Tu le amesteci, facand un amalgam.
Stii ca suntem printre tarile cu cele mai mici taxe?
Ce autonomie vrei? Adica sa faca fiecare cam cum fac ungurii in judetele Harghita, Mures si Covasna? Ce vor muschii lor?
Legislatie scurta? Tu nu vezi ca si cu ea stufoasa, in instante se dau solutii diferite? Da, sunt de acord cu o legislatie mai supla, adica sa nu fie prescriptii legale in tot felul de legi cu trimiteri.
Daca traiesti intr-o societate poti sa ai putere asupra propriului destin, dar respectand anumite reguli. Intr-o tara conduce statul si trebuie sa te supui. Inca nu s-a infiintat o grupare de oameni care sa nu aiba sefi. Si in preistorie erau sefi. Sa-mi fie comparatia, dar si intr-o turma de oi sunt sefi: berbecii cei mai puternici.
Sa nu fim conditionati de stat? Dar vrei ca statul sa faca sosele, sa-ti dea gaz, electricitate, invatamant gratuit, politie, armata, pompierei etc.
Ceea ce spui tu am mai citit doar in piesa lui Caragiale: Conu' Leonida fata cu reactiunea, unde se cerea sa nu mai fie impozite, dar statul sa dea oamenilor tot ce au nevoie, ca de aia e stat.
Nu am crezut ca mai avem asemenea oameni in societate, care sa nu inteleaga cum functioneaza o societate.
Cu toate astea, nu neg mersul defectuos al organismelor din Romania, inclusiv a justitiei. Dar ne trebuie organizare, nu anarhie, dupa cu vrei tu.

| tudorvolcano explică (pentru CodrutElian1990):

Știu cum funcționează societate, cu lucrurile publice.
Nu am cerut anarhie, am spus că se poate să fie mai puțin control al statului asupra societății.
Cred că se pot face construcții, fiecare pe parcela lui, cu mai multă libertate. Ar ieși ceva ca în serverele multiplayer din Minecraft.
Am văzut câtă creativitate poate să aibă omul uitându-mă la videoclipuri cu serverele anarhice din Minecraft ca 2b2t, și acolo cei care jucau pe servere au reușit proiecte nemaipomenite. Partea cu anarhia și cu distrugerea locurilor de către alții e altceva, nu vreau chiar până la punctul acela.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru tudorvolcano):

In nici o tara civilizata nu se intampla asa ceva.
Nu vrei sa se ajunga la distrugere, dar acolo se ajunge.
Viata nu e joc, e realitate. Dar pana nu dai cu capul de pragul de sus, nu-l vezi pe cel de jos.

| romeo78 a răspuns:

Legislația în vigoare prevede că fiecare primărie eliberează un PUZ, pe baza căruia primăria poate atrage fonduri pentru canalizare, apă, gaze, asfalt pe noile parcele atribuite construcțiilor civile și industriale.
Fiecare primărie trebuie să emite autorizațiile în funcție de PUZ, în funcție de normele de construcție permise.
Iar, în occident chiar dacă uneori pare haos, toate construcțiile au urmărit cercul principal reprezentat de centrul istoric al orașului și pe măsură ce se îndepărtează de centrul istoric se permit și construcții zgârie nori.
Dacă fiecare ar construi cum vrea, lucru care deja s-a întâmplat în anumite localități, se pot ajunge la absurdități de genul: blocarea căilor de acces în curte, casă a vecinilor, aducerea balconului peste locuința sau lipit de locuința vecinilor sau mai grav ferestrele să fie față în față cu locuința vecinilor la o distanță de sub 1 metru.
Sau mergeți în Maramureș și vedeți sate unde "diaspora" a distrus vechile case și au construit vile din beton, cărămidă care nu mai au nimic în comun cu vechile construcții, pierzând astfel farmecul locului.
Iar, șpagă la primărie, tot omul este vinovat. Vroia totul repede, fără control, bătăi de cap și a găsit persoanele care pentru o sumă de bani închid ochii.